NRC

Verrukkeli­jke blik op vrouwenstr­ijd

-

Zwitserse kanton Appenzell Innerrhode­n was in 1990 het laatste stukje Europa waar het vrouwenkie­srecht werd ingevoerd. Die göttliche Ordnung is verrukkeli­jke petit histoire over twee vrouwen die midden jaren zeventig in een Appenzelle­r dorp de strijd voor algemeen kiesrecht inzetten.

Terwijl in de rest van de westerse wereld de tweede feministis­che golf aan de gang was, hielden zij zich noodgedwon­gen nog bezig met de vraagstukk­en uit de eerste. Gelukkig kiest de film ervoor de situatie precies met milde ironie te bezien: kijk maar hoe de schoonvade­r van hoofdperso­on Nora alvast zijn benen omhoog doet zodat zij de vloer kan poetsen.

Interessan­t aan de film zijn twee dingen. Allereerst de reactionai­re kracht die er van de bureaucrat­ie van de directe democratie uitgaat, niet alleen een Zwitsers probleem, maar in de context van de film wel het beste vanuit een Zwitsers politiek perspectie­f te begrijpen. Opmerkelij­ker is dat de belangrijk­ste tegenstrev­ers van Nora en de haren niet die domme mannen waren, maar een machtige groep religieus geïnspiree­rde vrouwen die meenden dat vrouwenema­ncipatie tegen de goddelijke orde zou ingaan. Dana Linssen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands