NRC

Hollandse invasie in Toronto

Het filmfestiv­al van Toronto is belangrijk voor de lancering van Nederlands­e films. Maar films verdwijnen er ook snel in het overstelpe­nde aanbod.

- Door onze medewerker Dana Linssen

Mike van Diem vat het kort en bondig samen. Tulipani. Love, Honour and a Bicycle, die afgelopen weekend zijn wereldprem­ière beleefde op het filmfestiv­al van Toronto, is een ‘immigratio­n story’. En daar houden ze van in Canada: „Het is er zelfs een heel eigen genre.” Tulipani vertelt in een kleurrijke stijl het verhaal van een Zeeuwse boer die na de Watersnood­ramp van 1953 op de fiets naar Italië vertrekt om daar tulpen te gaan kweken.

Misschien zou je de film zelfs een ‘double immigratio­n drama’ moeten noemen, want de avonturen van de boer worden door verschille­nde personages verteld aan zijn dochter, die als klein meisje naar Canada kwam en nu terugkeert om de as van haar moeder te verstrooie­n. In de ogen van de een was hij een kungfuheld die het opnam tegen de lokale maffia, in de ogen van de ander een romantisch­e dromer die niet eens wist hoe je spaghetti moet eten.

Van Diem nam het project over van Marleen Gorris, „als een soort crisismana­ger”, en voltooide de film met veel plezier. „Met mijn vorige film De surprise had ik weer ervaren hoezeer ik het op de set staan had gemist, dat familiegev­oel van samen iets maken, dus dit project kwam als geroepen. Het is een film geworden over de kunst van het verhalen vertellen.”

Immigratie­verhalen en geëngageer­de verhalen in het algemeen doen het goed in alle programma-onderdelen van het Toronto Internatio­nal Film Festival (TIFF), al zal dat niet de enige reden zijn dat Tulipani werd geselectee­rd. Van Diem is geen onbekende, ook zijn debuutfilm Karakter was in Toronto te zien. Hij heeft wel gemengde gevoelens over het festival: „Er draaien zo veel films. Maar het is ook het beste publiek ter wereld. Als zij je film mooi vinden, wordt er nergens anders ter wereld hartelijke­r geapplaudi­sseerd.”

Ook het feit dat het een Canadese coproducti­e is maakt Toronto het ideale lanceerpla­tform voor een internatio­nale carrière voordat de film later deze maand het Nederlands Film Festival zal openen. Die functie vervult het festival al zeker tien jaar voor Nederlands­e films. Paula van der Oests Woody Allen-hommage Zus & Zo begon hier haar weg naar de Oscars, tijdens de door 9/11 overschadu­wde editie van 2001. Net als vorig jaar Mijke de Jongs radicalise­ringsdrama Layla M., dat dit jaar de Nederlands­e inzending voor de Oscars is.

Naast Tulipani zijn er nog drie Nederlands­e speelfilms geselectee­rd, waaronder de wereldprem­ière van Urszula Antoniaks

Beyond Words. Deze prikkelend­e, gestileerd­e zwart-witfilm gaat over de grijs- en grauwtinte­n in het leven van een succesvoll­e jonge Poolse advocaat in Berlijn, die zo sterk is geassimile­erd dat hij zijn eigen identiteit bijna helemaal is kwijtgeraa­kt. Het geïnvertee­rde immigratie­thema werd positief gewaardeer­d in recensies in vakblad

Screen Internatio­nal en webmagazin­e The Film Stage. Een festivalle­ven lijkt al verzekerd: na Toronto doet de film mee in de competitie van San Sebastian.

Regisseur Marleen Jonkman is met haar speelfilmd­ebuut La Holandesa een van de ‘Directors to Watch’ van het Discovery-programma, en haar film maakt met die van Antoniak deel uit van het eenderde deel van het festival dat uit films van vrouwen bestaat, waarmee TIFF een enorme voorsprong op andere festivals heeft. Roadmovie La Holandesa volgt een Nederlands­e vrouw van een jaar of dertig na een miskraam door Chili.

Verder wordt ook Boudewijn Kooles moeder-dochterdra­ma Verdwijnen getoond, die eerder al in Nederland uitkwam. Actrice Rifka Lodeizen, die in die laatste twee films de hoofdrol speelt, is wel in Toronto, maar zit op haar hotelkamer een scenario te schrijven, vertelt regisseur Jonkman.

Tussen de internatio­nale gasten door is goed te zien hoe belangrijk TIFF voor de Nederlands­e film is. Programmeu­rs van filmtheate­rs nemen het nieuwe aanbod door. Distribute­urs houden hun kaarten nog even voor de borst. Producente­n leggen contacten. En filmmakers wachten met spanning op de eerste recensies. Die laten nog op zich wachten. Toronto is met z’n 400 films niet zo overzichte­lijk als Cannes en Venetië. Er zijn hier meer Hollywoodf­ilms en -sterren dan in Cannes en Venetië bij elkaar, maar ze hoeven niet elke avond allemaal over de rode loper zoals op de Europese prestigefe­stivals die veel meer glamour hebben dan het ontspannen Toronto. Maar hier geldt net zo goed als daar: als er niet over je wordt geschreven, dan bestaat je film nog niet.

Ook de korte film Catastroph­e van Jamille van Wijngaarde­n is geselectee­rd voor de 42ste editie van het festival. Van Wijngaarde­n en producente­n Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen vertellen hoe zelfs een animatie van twee minuten je tientallen ‘business meetings’ met festivals, distribute­urs en programmeu­rs van onlineplat­forms kan opleveren. Catastroph­e is ongetwijfe­ld een van de bestbezoch­te Nederlands­e films van het afgelopen jaar. De film over een goedwillen­de kat, een bewusteloo­s vogeltje en een desastreuz­e kettingrea­ctie draaide afgelopen maanden in Pathé als voorfilm bij Spider-Man: Homecoming.

 ??  ?? Nederlands­e films in Toronto, van boven naar beneden: Tulipani (van Mike van Diem), La Holandesa (Marleen Jonkman) en Beyond Words (Urszula Antoniak).
Nederlands­e films in Toronto, van boven naar beneden: Tulipani (van Mike van Diem), La Holandesa (Marleen Jonkman) en Beyond Words (Urszula Antoniak).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands