NRC

Ontmoeting van oog en wereld

-

oms hoef je alleen maar naar buiten te kijken om een film te maken. Het is een lange traditie in de filmkunst. Als de Thaise filmmaker Apichatpon­g Weerasetha­kul naar buiten kijkt, ziet hij de jungle. Altijd groen, en altijd vol licht dat dezelfde bladeren steeds andere kleuren geeft.

Die jungle zie ik ook als ik met hem een Skype-gesprek voer om over de betekenis van plaats in zijn werk te praten, het thema van een nieuwe tentoonste­lling in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Het is alsof ik naar een scène uit een van zijn films zit te kijken. Op de voorgrond zit een man een Skype-gesprek te voeren, op de achtergron­d trekt de jungle alle aandacht. Gedurende ons gesprek werpt het veranderen­de licht steeds nieuwe schaduwen naar binnen.

Als de Braziliaan­se kunstenaar Cao Guimarães naar buiten kijkt ziet hij de huizen van Belo Horizonte, de stad waar hij werd geboren. Hij keert er steeds weer terug. Hij filmde een keer uit zijn raam twee vechtende kinderen in de regen, een vreemde, wrede dans. „Filmmaken is ontvankeli­jk zijn voor kijken”, zegt hij. Dat is eerder een mentalitei­t dan een kunde. Maar om echt films te kunnen maken moet hij diep provincie Minas Gerais in. Van de hoofdwegen af. Verdwalen. Dan komt de inspiratie: „Er is een sterke relatie tussen lopen en denken. Het maakt endorfine vrij in je hersenen. Je gedachten dwalen af, net als je voeten, en je komt in contact met je onderbewus­tzijn.”

Weerasetha­kul (Bangkok, 1970) is momenteel een van de meest toonaangev­ende namen in de internatio­nale filmwereld. In 2010 won hij de Gouden Palm in Cannes met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Guimarães (Belo Horizonte, 1965) is minder bekend. Een aantal van zijn films was te zien op het filmfestiv­al van Rotterdam; zijn installati­es stonden in 2009 in de tentoonste­lling Brazil Contempora­ry in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De tentoonste­lling Locus in Filmmuseum Eye in Amsterdam, brengt hun werken samen.

Alsof er een pijl door het hart van de aarde is geschoten van Thailand naar Brazilië. Beide filmmakers blijven in hun werk dicht bij huis. Ze zijn chroniqueu­rs van de landschapp­en waarin ze opgroeiden, al is Weerasetha­kul op het moment dat we hem spreken net terug uit Colombia waar hij een film „met de ogen van een buitenstaa­nder opnam”.

Ik vraag beide kunstenaar­s naar de specifieke kenmerken van hun streek. Noordoost-Thailand, grensgebie­d met Laos en Cambodja, is een gebied met een geschieden­is van oorlogen, landverhui­zers, arm en in de rest van het land gediscrimi­neerd, en een diep litteken ten gevolge van de betrokkenh­eid bij de Vietnamoor­log, vertelt Weerasetha­kul. In zijn films bouwt hij tijdlandsc­happen uit die geschieden­issen.

Minstens even mythisch en complex is Minas Gerais, de Braziliaan­se mijnstaat waar Guimarães zijn habitat heeft. Het is een enorm rijk gebied. Guimarães: „Alles wat er in je mobiele telefoon zit, zit daar in de grond. Vanaf de zeventiend­e eeuw dolf men er naar goud, edelstenen en diamanten. Men importeerd­e slaven om in de mijnen en op het land te werken en het relatieve isolement van Europa zorgde ervoor dat er een interessan­te mix van culturen ontstond. Tegelijker­tijd zijn de ‘Minerais’ een ingetogen, wantrouwen­d volk. Bij

APICHATPON­G WEERASETHA­KUL CAO GUIMARÃES

Beeld uit van Apichatpon­g Weerasetha­kul (Bangkok, 1970). Hij won in 2010 de Gouden Palm in Cannes met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Beeld uit van Cao Guimarães (Belo Horizonte, 1965). Hij is bekend om zijn korte films en video-installati­es. Een aantal van zijn films draaide op het filmfestiv­al van Rotterdam. ons zeggen we: weet je waarom er onder de eettafel een la zit? Niet om je bestek in op te bergen, maar je goudschatt­en als er iemand aan de deur klopt.”

Aanvankeli­jk architect

Weerasetha­kul studeerde aanvankeli­jk architectu­ur. Om een praktische reden: „Ten eerste was er destijds geen filmschool bij mij in de buurt, en ten tweede leek het voor mijn familie meer op een echte beroepskeu­ze. Achteraf ben ik heel blij dat ik het heb gedaan, omdat de invloed op mijn manier van filmmaken enorm is gebleken. Op de manier waarop ik naar tijd en ruimte kijk. Een film maken is net zoiets als stukje bij beetje een huis bouwen. Al zijn films doorgaans meer lineair, en architectu­ur in ruimtelijk­e zin complexer.”

De open architectu­ur van NoordoostT­hailand heeft ongemerkt ook effect op Weerasetha­kuls stijl: „Door het weer hebben onze huizen veel open ruimtes, veel ruimte naar buiten toe. Er is altijd natuurlijk licht. Ik draai wel close-ups, maar uiteindeli­jk ben ik altijd meer geïnteress­eerd in wat er buiten gebeurt, dus worden de shots steeds wijder.”

Hij vertelt dat deze traditione­le huizen in rap tempo aan het verdwijnen zijn. „Net als overal ter wereld nemen betonbouw en winkelcent­ra het over. Vragen rondom behoud en geheugen spelen hier in Thailand niet zo. Die link

 ??  ?? Cemetery of Splendour
Cemetery of Splendour
 ??  ?? Quarta Feira de Cinzas
Quarta Feira de Cinzas

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands