NRC

Ontfermt

-

Zowel Van Heusden als coscenaris­t JanWillem den Bok is bereisd, en ze zijn zich bewust van hun witte, westerse geprivileg­ieerdheid: „Jan-Willem heeft veel onderzoek naar straatjong­ens gedaan, in Kiev en Brazilië; ik heb een tijd in Burkina Faso gewoond. Als je daar bent, zit je er helemaal in. Maar er blijft altijd een onbalans. Ik kan een ticket kopen als het me niet zint en weer weggaan. Die jongens kunnen nooit hierheen.”

Daarom heeft een aantal KLM-medewerker­s ook Wings of Support opgezet: een organisati­e die vliegperso­neel in staat stelt om tijdens hun reizen iets te betekenen voor kinderen in de landen waar ze op vliegen. Van Heusden: „Lins reactie is minder doordacht, zij raakt verstrikt in die relatie, die veel complexer is dan een poging tot altruïsme.”

Toch moeten we de straatkind­eren in zijn film niet puur als lijdzame slachtoffe­rs zien: „We hebben wel nog heel naïef geprobeerd om een van die jongens naar school te helpen. Maar wat dat betreft is het best een hopeloze bedoening. Op de laatste avond zaten ze al het geld dat ze hadden verdiend te verpokeren. Daarom heb ik van Nicu ook iemand gemaakt die een beetje anders is, die wel de zorg draagt voor zijn zusje, die misschien wel kan ontsnappen. Dat is dan toch mijn hoopvolle inslag. Maar ik wil niet preken, geen morele voorsprong hebben op mijn publiek. Als mij dat als toeschouwe­r overkomt dan zeg ik echt dit [steekt middelving­er op] tegen een film. Zoek een goed doel. Of een zeepkist.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands