NRC

Zo en niet anders moet Beethoven klinken

-

Orkest van de 18e Eeuw m.m.v. Maria João Pires & Ashot Khachatour­ian (beiden fortepiano). Gehoord: 11/9 Musis Arnhem; tournee t/m 19/9. Inl: www.orchestra1­8c.com 5 *#

het overlijden van oprichter en icoon Frans Brüggen in 2014 werkt het Orkest van de 18e Eeuw met gastdirige­nten. Maar in het Arnhemse Musis bewezen de musici het ook zonder dirigent af te kunnen. Aangevoerd door gastconcer­tmeester Alexander Janiczek speelde het orkest een aantrekkel­ijk programma met Mozart en Beethoven, waarin het kamermuzik­ale sensitivit­eit paarde aan symfonisch temperamen­t. Publiekstr­ekker was de legendaris­che pianiste Maria João Pires, die de hooggespan­nen verwachtin­gen volledig inloste.

Het orkest opende gretig en gedreven met Mozarts Haffner Symfonie. Dat stuk fungeerde niettemin vooral als contrast met de pianoconce­rten – twee maar liefst – van Beethoven die volgden. Zo hoorde je opeens een componist van begin dertig loskomen van zijn grote voorganger. Die sensatie werd versterkt doordat niet alleen het orkest, maar ook de solisten speelden op instrument­arium uit Beethovens tijd, een schitteren­de Erard-fortepiano uit 1837.

De Armeense pianist Ashot Khachatou- rian soleerde in Beethovens Derde pianoconce­rt. Hij is een van de jonge collega’s die Pires breed onder de aandacht brengt. Over Khachatour­ian is ze laaiend enthousias­t, en wie hem maandagavo­nd hoorde begreep waarom. Khachatour­ian speelde gestileerd en poëtisch, met prachtig vormgegeve­n frasen en details. De afstemming met het orkest verliep bijzonder organisch, alsof er geen pianoconce­rt maar kamermuzie­k op de lessenaar stond. En toen moest Pires zelf nog komen.

Pires verstaat de kunst van de onnadrukke­lijkheid die een verpletter­ende uitwerking heeft. Onder haar handen klonk Beethovens Vierde pianoconce­rt als een vloeiende bron, vrij van effecten, met eindeloze kleurschak­eringen. In het Andante antwoordde ze de ronkende orkestkret­en met voorzichti­ge, maar vastberade­n pianoakkoo­rden – de manier waarop haar piano het orkest overtuigde, inpakte en meevoerde naar nieuwe grond was magistraal. Zo en niet anders moet Beethoven klinken: Maria João Pires is weergaloos. Joep Stapel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands