NRC

Goed doel moet uitgaven kunnen verantwoor­den

- Door onze medewerker

Nelleke Koops e islamitisc­he stichting zamelde medicijnen en kleding in en bouwde ziekenhuiz­en en verzorging­scentra in derdewerel­dlanden. De stichting had de fiscale status van een algemeen nut beogende instelling (ANBI), waarvoor belastingv­oordelen gelden – mits de instelling voor 90 procent het algemeen belang dient en dat blijkt uit een deugdelijk­e administra­tie. Dat laatste was een probleem. De ideële doelstelli­ng was aanwezig, er waren vrachtbrie­ven van geleverde hulpgoeder­en aan vluchtelin­genkampen, er waren Arabische documenten waarin de ontvangst van een ambulance werd bevestigd, maar een behoorlijk­e financiële administra­tie ontbrak. Volgens de belastingi­nspecteur was het hierdoor onmogelijk te controlere­n of inderdaad het algemeen belang werd gediend. Hij trok de ANBI-status in. Vooral het uitnodigen van bepaalde imams voor een benefiet had bij hem argwaan gewekt.

De rechtbank Den Haag gaf de stichting het voordeel van de twijfel. Het bieden van steun in oorlogsgeb­ieden maakt nu eenmaal dat niet alle bestedinge­n minutieus verantwoor­d kunnen worden, aldus de rechter. In hoger beroep is het Haagse gerechtsho­f kritischer. Zonder betaalbewi­jzen zijn de activiteit­en van de stichting moeilijk te controlere­n. Beeldmater­iaal of getuigenve­rklaringen die de uitgaven bevestigen, zijn daarvoor onvoldoend­e. Ook ontbreekt een beleidspla­n voor de reserve van bijna 40.000 euro die de stichting heeft aangehoude­n. Een stichting die aanspraak maakt op de ANBI-status moet zo’n bedrag op z’n minst kunnen verantwoor­den, vindt het Hof.

De Belastingd­ienst heeft dan ook terecht de ANBI-status met terugwerke­nde kracht ingetrokke­n. ECLI:NL:GHDHA:2017:2413

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands