NRC

ASR neemt Generali Nederland over

- Door een onzer redacteure­n

Verzekeraa­r ASR neemt de Nederlands­e tak van branchegen­oot Generali over. ASR maakt 143 miljoen euro over aan het Italiaanse Generali. Daarmee worden de verzekerin­gspolissen van zo’n 200.000 Generali-klanten overgezet naar ASR. Generali Nederland was vorig jaar goed voor een omzet van 379 miljoen euro.

Door de overname gaat het hoofdkanto­or van de Italianen in Diemen dicht. Een deel van de 350 werknemers trekt in bij ASR, een deel van de banen verdwijnt. In totaal kost de overname door ASR zo’n 200 miljoen euro. Dit komt doordat ASR de kapitaalbu­ffer van het nieuwe dochterbed­rijf moet versterken. De Nederlands­che Bank en mededingin­gsautorite­it ACM moeten de overname nog goedkeuren.

Generali biedt net als ASR schade- en levensverz­ekeringen aan. De partijen verwachten de overname af te ronden in het eerste kwartaal van 2018. ASR denkt met de overname kosten te kunnen besparen, onder meer op het gebied van IT.

Ook andere delen van Generali staan te koop, zoals de kleinere Belgische en Portugese tak. Voor kleine verzekeraa­rs is het lastig om in de huidige verzekerin­gsmarkt zelfstandi­g te blijven. Door de lage rente kunnen alleen grote verzekerin­gsbedrijve­n nog winst maken. Daarom is er de afgelopen jaren een overnamego­lf binnen de verzekerin­gswereld. Zo nam NN Group (Nationale Nederlande­n) vorig jaar sectorgeno­ot Delta Lloyd over, waardoor het de nummer twee in schadeverz­ekering in Nederland is geworden (na Achmea).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands