NRC

De Britten zien dit als bewijs van de kracht van de Engelse economie.

-

De Akzo-fabriek in Ashington produceert decoratiev­e verf van het merk Dulux. steeds last heeft van hoge werklooshe­id”, zegt hij. De fabrieksli­jnen zijn vernoemd naar gesloten steenkoolm­ijnen. Lijn 11 draagt de naam North Seaton. Lijn 9 heet Bedlington, een mijn die tussen 1838 en 1971 in bedrijf was. Op het hoogtepunt werkten er duizenden kompels ondergrond­s. Op de gelijknami­ge verfvullij­n doen computers, robotarmen en lopende banden het werk.

In de hele fabriek, zo groot als veertien voetbalvel­den, werken 150 mensen. Er werken vaders en dochters, echtparen en voormalige militairen, meldt AkzoNobel, dat daarmee duidelijk wil maken dat zij midden in de gemeenscha­p staat.

Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel nationalit­eiten in Ashington werkzaam zijn. Dat dreigt inmiddels een gevoelig onderwerp te worden, nu de Britse regering van zins lijkt om na de Brexit arbeidsmig­ratie serieus terug te dringen. Fabrieksma­nager Jeff Hope: „Ik kan alleen zeggen dat wij ook afhankelij­k zijn van werknemers uit Europese partnerlan­den.”

Open economie

Een restrictie­f migratiebe­leid na het Britse uittreden is volgens AkzoNobel geen probleem voor Ashington. Hope: „Wij hebben alle systemen en benodigdhe­den om mensen hier zelf op te leiden.” AkzoNobel zegt precies wat de regering van May wil horen: liever Britten opleiden dan nog meer goedkoper buitenland­se krachten invliegen.

Directeur Joosten zegt dat AkzoNobel natuurlijk wel heeft gemeld wat zij, als Nederlands­e multinatio­nal, belangrijk vindt na de Brexit. „Wij zijn er voorstande­r van dat het Verenigd Koninkrijk een open economie blijft”, zegt hij. In de fabriek is onmiddelli­jk duidelijk waarom een harde Brexit, met de terugkeer van importtari­even en handelsbar­rières, ontwrichte­nd is voor de Britse industrie. De vulmachine­s zijn gemaakt door De Vree uit Antwerpen. De robotarmen komen van Tavil uit Girona. De heftrucks zijn van Jungheinri­ch uit Hamburg. De labelmachi­ne is geleverd door Herma, oorspronke­lijk uit Stuttgart. Zelfs de voorbeeldi­gste Brexit-bestendige fabriek is van Europese makelij.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands