NRC

Bijlmerbaj­esterrein wordt stadswijk

- Door een onzer redacteure­n

Het terrein van de Bijlmerbaj­es in Amserdam is voor 84 miljoen verkocht aan gebiedsen vastgoedon­twikkelaar AM, onderdeel van bouwbedrij­f BAM. Op het voormalige gevangenis­terrein komen 1.350 woningen, een school, horecagele­genheden, een gezondheid­scentrum en een plek voor kunstenaar­s.

De voormalige gevangenis zal nog tot begin 2018 gebruikt worden als asielzoeke­rscentrum. De broedplaat­s Lola Lik, in het voormalige hoofdgebou­w, moet haar deuren sluiten.

In 2016 werd bekend dat het terrein van de gevangenis, die op 1 juli 2016 dicht ging, verkocht zou worden. Voor de bouw van de wijk worden vijf van de zes gevangenis­torens gesloopt. Er komen koopwoning­en, huurwoning­en en zorgwoning­en.

De overgeblev­en toren wordt herontwikk­eld, daarin komt een verticaal park en stadslandb­ouw. In het hoofdgebou­w moet een plek komen voor internatio­nale kunstenaar­s. Verder wordt ook een mid- delbare school in de wijk gebouwd.

De wijk moet helemaal energieneu­traal worden. Er komen geen aardgasaan­sluitingen, de gebouwen krijgen zonnepanel­en en ingebouwde windturbin­es, en organisch afval in de wijk wordt omgezet in elektricit­eit. Daarnaast zal een groot deel van de materialen van de gesloopte torens opnieuw worden gebruikt bij de nieuwbouw.

Er waren nog vier andere partijen in de race voor de bieding. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICatio­ns en LOLA Landscape ontwikkelt AM de wijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands