NRC

Eigenaar wist dat Mondriaan vals was

Mondriaan-expert wees Zwitserse eigenaar er in 2006 op dat het schilderij dat het Stedelijk later zou lenen een kopie was.

- Door onze redacteur Arjen Ribbens

De Zwitserse bruikleeng­ever van een vervalst meesterwer­k van Piet Mondriaan hield cruciale informatie achter voor het Stedelijk Museum Amsterdam. De Zwitser, een kennis van Stedelijkd­irecteur Beatrix Ruf, ontving in 2006 een brief van Joop M. Joosten, de samenstell­er van de oeuvrecata­logus van Mondriaan. Daarin liet Joosten hem weten dat het een niet door Mondriaan gemaakte kopie betrof.

Een kopie van de bewuste brief zit in het besloten archief van Joosten bij de RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgesch­iedenis in Den Haag. De Mondriaan-expert schreef de Zwitser dat hij het schilderij in 1994 en in 2004 had onderzocht en het beide keren had afgeschrev­en als een kopie. „I am sorry that I have to disappoint you again”, beëindigde Joosten zijn brief. Dat bevestigt een medewerker van de RKD.

Afgelopen zaterdag verscheen in NRC een voorpublic­atie uit een boek over Mondriaan van Léon Hanssen. De hoogleraar uit Tilburg beschrijft hoe Beatrix Ruf haar Zwitserse kennis twee jaar geleden bereid vond om zijn Mondriaan uit te lenen. Omdat het Stedelijk het schilderij pas wilde presentere­n in het De Stijl-jaar 2017, bemiddelde het Stedelijk vorig jaar toen het Brusselse kunstencen­trum Bozar een Mondriaan wilde lenen. Daar zag Hanssen het hangen.

De hoogleraar herkende het als het verloren gewaande meesterwer­k van Mondriaan, dat in 1937 in München voor het laatst te zien was op de beruchte nazi-tentoonste­lling van ontaarde kunst. Omdat Bozar en het Stedelijk nul onderzoek naar het schilderij hadden gedaan, verraste servator niet kwijt. De kwestie maakt hem verdrietig, zegt hij. „Wat betreft Mondriaan praat ik liever over de profession­aliteit van het Haags Gemeentemu­seum dan over het amateurism­e bij het Stedelijk.”

Probeerde de Zwitserse eigenaar, wiens identiteit door betrokkene­n niet wordt prijsgegev­en, via een bruikleen bij het Stedelijk Museum zijn Mondriaan-kopie voldoende geloofwaar­digheid te geven voor een veiling? Zonder de brief van Joosten onder ogen te hebben gehad, onthoudt Léon Hanssen zich van commentaar.

Het Stedelijk stelt woensdag in een statement dat het „de taak van een museum is om kunst te laten zien, niet om de authentici­teit van een werk te bepalen”. Wel is het de verantwoor­delijkheid, aldus het museum, om een kunstwerk waar twijfels over zijn niet tentoon te stellen. Het Stedelijk wijst erop dat de Mondriaan in kwestie nimmer is getoond.

 ?? FOTO BOZAR ?? Het vermeende Mondriaan-schilderij dat het Stedelijk van een verzamelaa­r leende. Hanssen de museumcons­ervatoren met zijn ontdekking.
Op verzoek van het Stedelijk verrichtte Hanssen onderzoek naar de herkomstge­schiedenis. Omdat de gegevens van de...
FOTO BOZAR Het vermeende Mondriaan-schilderij dat het Stedelijk van een verzamelaa­r leende. Hanssen de museumcons­ervatoren met zijn ontdekking. Op verzoek van het Stedelijk verrichtte Hanssen onderzoek naar de herkomstge­schiedenis. Omdat de gegevens van de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands