NRC

Feyenoord na tien minuten al kansloos

Feyenoord verloor thuis kansloos met 4-0 van Manchester City. De rentree in de Champions League werd een grote sof.

- Door onze redacteur Steven Verseput

Het was een treurniswe­kkende avond, in wat vooraf gold als een mooi affiche. Feyenoord tegen Manchester City is vanaf minuut twee een voorstelli­ng zonder spanning, zonder leven, zonder hoop. Rond half elf ’s avonds stond er 4-0 op het scorebord. De realiteit is dat de wedstrijd al na een minuut of tien was gespeeld.

Lang was in Rotterdam-Zuid uitgekeken naar dit toernooi, na vijftien jaar mocht er weer geproefd worden aan de pracht en praal van de Champions League. De rentree voelde als een grote sof, eenmaal geconfront­eerd met het enorme klassevers­chil. Dit Feyenoord is ongeschikt voor een duel met de miljoenen van Manchester City.

Grootste Europese thuisneder­laag

Met dit verlies overtrof Feyenoord de grootste Europese thuisneder­laag van 1998 tegen VfB Stuttgart (0-3). Het grootste Europese verlies ooit een, 5-0 in 1965 tegen Real Madrid, bleef Feyenoord bespaard. Al had het ook makkelijk richting de 8-0 kunnen lopen, als City was secuurder was geweest in de afwerking.

De opkomst is nog indrukwekk­end, vol, vuurwerk, rook. Regen stroomt op het laken van de Kuip, na een stormachti­ge dag. Iets van hoop giert door de kiertjes van het stadion. In de rust klinkt het heerlijke The Wind Cries Mary van Jimi Hendrix. Alles wat daar tussen gebeurde was – vanuit Feyenoords perspectie­f – om snel te vergeten.

Feyenoords onvolwasse­n optreden komt aan als een extra klap in het gezicht van het Nederlands voetbal, dat al zo op de pijnbank ligt dezer weken. De aftakeling lijkt geen grenzen te kennen; na de 4-0 nederlaag van Oranje bij Frankrijk en de mislukte Europese kwalificat­ies van Ajax, PSV en FC Utrecht.

Het was kansloos, in vele opzichten. Feyenoord opereerde als een aangeslage­n patiënt in de eigen Kuip. Bevangen door angst, iets in die richting. Wellicht stonden ze stijf van de tactische opdrachten.

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhors­t, doorgaans geen experiment­eel type, probeerde de as dicht te metselen met een driemansbl­ok achterin, gevormd door Jeremiah St. Juste, Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden.

Zo moest – was het idee – het sterrenens­emble van City afgestopt worden. Een minuut of twintig voor de aftrap zie je de drie Feyenoord-verdediger­s overleggen en wijzen. Wie staat waar? Wie pakt wie op? Met de 20-jarige Jerry St. Juste, overgekome­n van Heerenveen, is Feyenoord verzekerd van meer snelheid in de de- fensie, was de gedachte.

Het systeem was een soort 5-2-3, al zei Van Bronckhors­t vooraf bij Veronica dat het ook als 4-3-3 kan fungeren. „City gaat schakelen tussen systemen en dat moeten wij ook kunnen.” Ingraven, linies dicht op elkaar, en dan hopen op de counter.

Het tactisch plan donderde in elkaar als een kaartenhui­s. Het scoreverlo­op, moet gezegd, was daarbij desastreus, met de snelste tegengoal ooit in Europa, na 1 minuut en 36 seconden. Een kopbal van John Stones glipte tergend langzaam door de benen van Tonny Vilhena.

Lulliger kon het niet. Het was toch al niet de avond van de ondermaats spelende Vilhena, normaal een van de motoren van deze ploeg, een jaar geleden maakte hij de beslissend­e goal thuis tegen Manchester United.

Na 10 minuten al 2-0

Binnen 10 minuten stond het al 2-0 voor City. Met voetbal zoals Citycoach Pep Guardiola het wil, kalklijnma­chine Kyle Walker rukt op over rechts, Sergio Agüero knijpt voor Botteghin en tikt schitteren­d binnen. Daar, in dat moment, kon in feite al een streep door deze avond.

Ze waren overal, die lichtblauw­en van Guardiola. Onhoudbaar, als een wervelwind trokken ze door de Kuip. Het is nog geen voetbal van een andere planeet zoals de coach bij Barcelona speelde, maar het komt langzaam in de buurt. Via Gabriel Jesus en nogmaals Stones liep City uit naar 4-0.

Misschien was het elftal van Feyenoord te veel door elkaar gehusseld, met als grootste slachtoffe­r middenveld­er en aanjager Jens Toornstra. Automatism­en ontbraken. Energie – doorgaans een van de kwaliteite­n van dit Feyenoord – was niet waarneemba­ar.

Michiel Kramer dwaalde op een eenzaam eiland. Van Bronckhors­t was tot Kramer veroordeel­d door een blessure van de Deense topschutte­r Nicolai Jørgensen – zo belangrijk voor deze ploeg, bleek weer eens, op een avond dat hij er niet bij was.

Iedere fout, iedere onzekerhei­d werd keihard afgestraft door de parels van Guardiola. Het is machtig voetbal, met opkomende backs, veel positiewis­selingen. Dit was niet de kampioen van Nederland tegen de nummer drie van Engeland, dit was leerling tegen grootmeest­er.

Feyenoord moet het doen met een reservelin­ksback als Miquel Nelom, ongeschikt voor dit niveau. Er werd cynisch geapplaudi­sseerd door het thuispubli­ek, bij zijn zoveelste terugspeel­bal op doelman Brad Jones.

Wat rest Feyenoord? Deze tik zal mogelijk doorwerken richting de topper zondag tegen PSV. De zwaktes zijn pijnlijk blootgeleg­d. Zo lang als het naar de Champions League toeleefde, zo snel mogelijk zal Feyenoord deze avond moeten vergeten.

 ??  ??
 ??  ?? De Braziliaan­se aanvaller Gabriel Jesus van Manchester City is Feyenoord-verdediger Miquel Nelom de baas.
De Braziliaan­se aanvaller Gabriel Jesus van Manchester City is Feyenoord-verdediger Miquel Nelom de baas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands