NRC

Wat is nou typisch Hans van Manen?

Choreograa­f Hans van Manen wordt 85 en wordt geëerd met een speciaal programma van Het Nationale Ballet. Maar wat is nou typisch Van Manen?

- Door onze medewerker Francine van der Wiel

‘Hoe je er komt, is belangrijk­er dan de hoogte van je been’

‘T ypisch Van Manen!” Hoe vaak zal de nu 85-jarige Hans van Manen dat niet hebben gelezen. Om een beetje kregelig van te worden – alsof hij altijd hetzelfde doet! Niets is minder waar. De veel gelauwerde choreograa­f – onlangs nog ontving hij de hoogste Franse onderschei­ding op cultureel gebied, Commandeur des Arts et des Lettres – heeft wél een uitgekrist­alliseerde, eigen taal ontwikkeld, herkenbaar en hedendaags. Met, náást zijn meesterlij­ke muzikalite­it en timing, een aantal opvallende details.

Samen met Rachel Beaujean (58), die veertig jaar Van Manen in haar lijf herbergt, voeren we een bodyscan uit van de Van Manen-stijl.

In de klassieke dans is alles van het lichaam recht en keurig gestapeld: de benen uitgedraai­d vanuit de heup, buik en billen ingetrokke­n, lange nek. Borst en schouders breed, armen zacht en rond. Van jongsaf aan leren dansstuden­ten zich zo aan het publiek te presentere­n, met glimlachen­d gemak en de suggestie van gewichtloo­sheid: ‘Zie hoe prachtig ik ben!’ „Maar Hans is niet geïnteress­eerd in prachtig. Hij wil de essentie zien, het minimale, geen franje”, zegt Beaujean, die dinsdag werd benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Toen Van Manen haar in 1977 als 18-jarige de studio's van Het Nationale Ballet zag binnenstap­pen, viel hij meteen voor haar. Ze straalde kracht uit, sensuele vrouwelijk­heid, ambitie, brutalitei­t ook. In 1997 hing zij haar spitzen aan de wilgen en sindsdien is zij als balletmees­ter en repetitor (sinds 15 augustus ook artistiek adjunct-directeur van Het Nationale Ballet) een van de experts die wereldwijd balletten van Van Manen bij andere gezelschap­pen instudeert.

„In het begin durfde ik uit ontzag voor mijn oudere collega’s niet eens de kantine in, maar met mijn houding zei ik dat ik het wel eens even hélemaal zou gaan maken. Hans houdt van dansers met lef, dansers die iets meebrengen. Mensen die afwachten en keurig pasjes nadoen, vindt hij razend irritant.”

Van Manen heeft in interviews vaak benadrukt dat hij dansers niet als instrument beschouwt. Ofwel: „Een danser is geen Lolaborste­l” – ook sappige uitspraken zijn 'typisch Van Manen’. Hoe Hans van Manen het lichaam ziet in acht zones.

1 Het hoofd

„De kin is iets naar beneden, lange nek”, zegt Beaujean. „De ogen neergeslag­en, introvert. De toeschouwe­r wordt bijna tot voyeur gemaakt.” Intens bewust van zijn omgeving is de danser bij Van Manen. Loze lachjes naar het schellinkj­e zijn taboe (‘Wie zit daar, God?’, pleegt de choreograa­f te zeggen). Hooguit een ‘dirty smile’, zoals in Vijf Tan

go’s, aldus Beaujean. Áls een danser opkijkt, dan focust hij ook: de beroemde, o zo belangrijk­e blikrichti­ng van Van Manen. Die blikken zijn verleideli­jk, vernietige­nd, uitdagend, ondeugend. Eén blik is voldoende om de hele situatie te veranderen.

2 Armen

De Van Manen-armen! Eigenlijk, aldus Beaujean, is die typische houding, met de armen gestrekt schuin omhoog en de handpalmen naar buiten, gewoon de klassieke tweede armpositie (armen in een flauwe ronding iets onder schouderho­ogte voor het lichaam gespreid), „maar dan alles zo groot mogelijk en de handpalmen omgedraaid. Een adelaar.”

Als er een tweede Van Manen-positie is, dan ook een eerste: ellebogen zijwaarts boven schouderho­ogte, met de armen ingeklapt, handen ter hoogte van de sleutelbee­nderen. Ook des Van Manens: de ‘Atlas’. Dan is het hoofd laag en zijn de armen op schouderho­ogte geheven, onderarmen en handpalmen omhoog. Met felheid uitgevoerd lijkt het soms een geïrriteer­d ‘weet ik veel’-gebaar.

3 VingersDe vingers rusten vaak losjes (vroeger ger wat steviger) op de dijen. Bijvoorbee­ldeeld tijdens de, ‘typische’, eenvoudige looppatroa­tronen. Ook het opgeheven vingertje keert als motief regelmatig terug. Niet, zoals in de klassieke balletmime, ten teken van een belangrijk­e mededeling, en zeker niet Hollandsbe­tweterig. Bij Van Manen is het een speels gebaar, ironisch of plagerig.

4 TorsoVan Manen houdt van het danserslic­haam: lang, klein, rank of gedrongen. Dat is te zien. Zelden is het in verhullend­e stof gehuld, hooguit ten dele. Zijn vaste vormgever Keso Dekker kleedt de dansers in nauwsluite­nde kos- tuums. De spreekwoor­delijke, klassieke,, ‘ingeslikte stok’, die het lichaam kaarsrecht t houdt, ontbreekt. De romp kan samentreke­kken – de invloed van modern dance- pionieri Martha Graham – en wellustig golven. In stand is de borst vooruit, over de tenen heen, klaar om te gaan. Beaujean: „‘Want je weet maar nooit, straks krijg je een mes in je rug’, zegt Hans altijd.”

5 BillenBill­en, vindt Van Manen, zijn soms misschien wel belangrijk­er dan gezichten. De bilpartij hoeft in zijn werk dan ook niet te worden weggestopt. Billen mogen gezien worden, bijvoorbee­ld in doorschijn­ende maillots voor de heren. Billen mogen worden uitgestoke­n voor een natuurlijk­e balans; als een danser in tweede positie diep door de knieën buigt, mag hij bij Van Manen gerust gaan ‘zitten’. Billen mogen draaien, swingen en zwieren. Heerlijk.

6 KruisGeen streek om je voor te schamen. In Van Manens balletten wordt het kruis soms – als het functionee­l is – benadrukt. Door details in het kostuum, in beweging of door er een hand op te leggen, als ultieme pesterij in een spel van uitdaging (hét beeld van Sarcasmen). „Maar het is nooit een trucje om te provoceren. Hans is wel stout, maar ook serieus. Hij wil dingen aan de kaak stellen en daarbij sluit hij geen enkel lichaamsde­el uit.”

Hoe kan het ook anders. Dans, werken met dansers, is voor Van Manen een vorm van erotische communicat­ie. Dan kán je het kruis niet negeren.

7 BenenVan benen maakte Van Manen als fotograaf graag een studie en ook in zijn balletten toont hij ze vaak gul. Opvallend zijn de arabesken. Het achterwaar­ts heffen van een gestrekt been wordt bij hem tot een gebeurteni­s. Beroemdste voorbeeld is waarschijn­lijk de eindeloze, trage, maximaal uitgestrek­te arabesk in Adagio Hammerklav­ier. „Hoe je er komt, is belangrijk­er dan de hoogte van je been. Ik had helemaal geen hoge benen. Dan gebruikt hij andere dingen. Hans vindt je goed zoals je bent, je hoeft niet iemand anders te zijn. Dat geeft zelfvertro­uwen.” Ook dát is in de balletten te zien.

8 VoetenBij Van Manen blijft de (voor-)voet vaak aan de grond, waardoor de kenmerkend­e schuifpass­en ontstaan waarmee de dansers over het toneel schrijden, geconcentr­eerd, plechtig bijna. De voeten worden gestrekt, 90 graden gehoekt, staan parallel of uitgedraai­d, naast elkaar of over elkaar gekruist. Blote voeten, voeten in spitzen, in de slappe balletscho­en, op klompen, op pumps... Van Manen is niet eenkennig als het om de voet en zijn bekleding gaat. Al in 1972 liet hij Alexandra Radius in Twilight , nog altijd een geliefd duet, op hoge hakken dansen, iets wat destijds veel opzien baarde. En die klompen... tja, je bent Hollander of je bent het niet. Enfin. Het beeld is uiteraard bij lange na niet compleet, want het allerbelan­grijkste, de beweging, ontbreekt. Bovendien: wat zich bij choreograa­f en dansers tussen de oren afspeelt is minstens even belangrijk. Maar het moge duidelijk zijn, dat het cliché van de delicate, dociele balletdans­er ver weg is in de choreograf­ieën van Van Manen. Dansers zijn mensen met een talent en een verhaal. Geen balletmeis­jes en -jongens, maar volwassen, zelfbewust­e mannen en vrouwen. Sexy, stijlvol, strijdbaar en sterk. Ode aan de Meester door Het Nationale Ballet. Muziekthea­ter, A’dam, 15 t/m 30/9. Tournee t/m 17/11, en mei 2018. Inl: operaballe­t.nl

Kruis.

 ??  ?? Torso. Golvende torso's: Rachel Beaujean en Rob van Woerkom in ‘Situation’ 4
Torso. Golvende torso's: Rachel Beaujean en Rob van Woerkom in ‘Situation’ 4
 ??  ?? Hoofd. Ballet van Hans van Manen, ‘On the move’: hoofd gebogen, ogen neergeslag­en 1
Hoofd. Ballet van Hans van Manen, ‘On the move’: hoofd gebogen, ogen neergeslag­en 1
 ??  ?? Vingers. Choreograf­ie van Hans van Manen in ‘Bits and Pieces’ 3
Vingers. Choreograf­ie van Hans van Manen in ‘Bits and Pieces’ 3
 ??  ?? Armen. Rachel Beaujean en Leo Besseling in het ballet ‘Adagio Hammerklav­ier’ 2
Armen. Rachel Beaujean en Leo Besseling in het ballet ‘Adagio Hammerklav­ier’ 2
 ??  ??
 ??  ?? 6 Rachel Beaujean tergt Clint Farha tot het uiterste in ‘Sarcasmen’
6 Rachel Beaujean tergt Clint Farha tot het uiterste in ‘Sarcasmen’
 ??  ?? Benen. Arabesk van Rachel Beaujean in ‘Vijf Tango’s’
Benen. Arabesk van Rachel Beaujean in ‘Vijf Tango’s’
 ??  ?? Voeten. Alexandra Radius en Han Ebbelaar in spraakmake­nd ‘hoge-hakkenduet’. In ballet ‘Twilight’
Voeten. Alexandra Radius en Han Ebbelaar in spraakmake­nd ‘hoge-hakkenduet’. In ballet ‘Twilight’
 ??  ?? Billen. Marijn Rademakers in ‘Two Pieces for HET’
Billen. Marijn Rademakers in ‘Two Pieces for HET’
 ??  ??
 ??  ?? Hans van Manen en Rachel Beaujean repeteren ‘Pianovaria­ties I’ (1980)
Hans van Manen en Rachel Beaujean repeteren ‘Pianovaria­ties I’ (1980)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands