NRC

Wat Baudet van de fouten van Wilders leert

Waarom Thierry Baudet een electorale bedreiging is voor alle partijen op rechts. Nadeel van Forums open structuur: elke nieuwe partij trekt dwazen, gelukzoeke­rs en extremiste­n

- Door onze redacteure­n Mark Lievisse Adriaanse en Philip de Witt Wijnen

Uit het niets twee Kamerzetel­s bij de verkiezing­en van afgelopen maart, ruim 15.000 leden in amper een jaar tijd en een stijgende lijn in de peilingen: het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet is een serieuze politieke factor geworden. Met enige spanning kijken andere rechtse partijen naar de opmars van de partij.

Waar Geert Wilders’ PVV een gesloten bolwerk is, bouwt Baudet aan een democratis­che partij én zoekt hij samenwerki­ng. Daarmee toont Baudet dat hij leert van de fouten van zijn electorale concurrent. Wat zijn de belangrijk­ste lessen die de oprichter van het Forum heeft geleerd van de PVV en eerdere nieuwkomer­s op rechts? Welke valkuilen zijn er?

1. Democratis­che partij

‘Word lid’, staat in een groen blokje boven aan de website van Forum voor Democratie. De twee woorden vormen het meest fundamente­le verschil tussen FvD en de PVV. De beweging van Baudet is een politieke partij waar je, voor minimaal 25 euro per jaar, deel van kunt worden. Op de homepage van de PVV kun je als supporter van Wilders alleen geld doneren en een poster bestellen van de partijleid­er.

De ledenstruc­tuur levert Baudet veel op. Waar de meeste politieke partijen kampen met grote leegloop, heeft FvD – naar eigen zeggen – inmiddels ruim vijftiendu­izend leden. In juni kreeg de partij een jongerenve­reniging, de JFVD. Die zegt inmiddels ruim drieduizen­d leden te hebben.

De groeiende ledenlijst biedt FvD een stabiele inkomstens­troom en een basis van gelijkgest­emden – een reservoir waar potentiële kandidaten en andere partijfunc­tionarisse­n uit te rekruteren zijn.

„Wilders zoekt alleen maar kiezers die eens in de vier jaar op hem mogen stemmen”, zegt politiek historicus Koen Vossen van de Radboud Universite­it in Nijmegen. „Forum voor Democratie is een club waar je echt bij kunt horen.” En Baudet blijkt veel hoogopgele­ide jongeren te trekken. Op de vele bijeenkoms­ten die Forum door het land heen organiseer­de, liepen vooral studenten rond.

Baudet leerde niet alleen van Wilders, maar ook van de partij die Pim Fortuyn in 2002 opbouwde. Forum voor Democratie wil samenwerke­n met andere partijen. Voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar maart is de partij actief op zoek naar allianties met gelijkgest­emden in de lokale politiek. Dat leidde in juni al tot een samenwerki­ngsverband met Leefbaar Rotterdam van voormalig LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. Het Forum levert hier expertise met grote socialemed­iacampagne­s, Leefbaar de lijst met vaak al ervaren kandidaten. Daarmee trapt Baudet niet in de val om in korte tijd een partij uit de grond te stampen waarvoor hij lokaal raadsleden moet selecteren, wegen en opleiden. Want dat is lastig, motiveerde Baudet zijn samenwerki­ng met Leefbaar Nederland in tv-programma

Jinek . „Kijk naar de LPF en Trots op Nederland. Daar is heel veel fout gegaan.”

Keerzijde

Er kleeft ook een nadeel aan de open structuur van FvD. Elke nieuwe partij – of die nu links georiëntee­rd is of rechts – trekt gelukzoeke­rs, extremiste­n en dwazen aan. Dat merkte Baudet toen voorman Constant Kusters van de extreemrec­htse Nederlands­e Volks-Unie (NVU) eind augustus in een interview claimde dat zijn partij met Forum voor Democratie samenwerkt­e. Baudet ontkende dat onmiddelli­jk. Een NVU’er die maanden geleden voor Forum een verkiezing­savondje zou hebben georganise­erd werd door het bestuur van Forum als ‘infiltrant’ aangemerkt die de partij in diskrediet had gebracht. Hij werd geroyeerd.

Een strakke screening van kandidaatv­olksverteg­enwoordige­rs is essentieel. De vele interne ruzies binnen (voormalige) fracties van LPF, PVV en 50Plus hebben laten zien hoe het niet moet.

2. Interactie

Waar Geert Wilders vooral boodschapp­en zéndt, zoekt Baudet interactie met zijn kiezers via sociale media. Op Instagram schrijft hij wedstrijde­n uit: verzin de leukste meme, en win drie van Baudets boeken. Tag Baudet in een foto en maak kans om met hem naar de halve finale van het EK voetbal voor vrouwen te gaan. En als Baudet naar een theatervoo­rstelling gaat, vraagt hij zijn vrienden en volgers op Facebook wie er mee gaan.

Daar zit een strategie achter, zegt Sanne Kruikemeie­r, universita­ir docent aan de Universite­it van Amsterdam. Door veel van zichzelf te laten zien „krijgen mensen het idee dat de afstand tot een politicus kleiner wordt, dat ze het gesprek met hem aangaan”, zegt ze. Die communicat­iestijl leidt volgens Kruikemeie­r tot „een affectieve­re relatie” met kiezers. „Ze zien de mens achter de politicus.”

En waar Wilders zich zelden of nooit laat interviewe­n door kranten, tijdschrif-

ten en televisiep­rogramma’s, schuift Baudet regelmatig aan bij talkshows of voor interviews. Ook een verschil: de woordvoerd­er van Forum voor Democratie neemt zijn telefoon op, reageert op appjes en beantwoord­t vragen. De persvoorli­chter van de PVV behoort tot de slechtst bereikbare mensen op het Binnenhof.

Keerzijde

Net als de PVV is Forum voor Democratie steeds selectieve­r in de media waarmee ze omgaat. Zo was NRC niet welkom op de verkiezing­savond van de partij in maart na een publicatie over omstreden Europese subsidies die de partij ontving.

3. Fatsoenlij­k alternatie­f

‘Beschaafd’, ‘intellectu­eel’ en ‘duidelijke toon’ – dat zijn motieven die kiezers van de PVV naar Thierry Baudet doen overstappe­n, volgens recent onderzoek van

EenVandaag. Het geeft Baudet de potentie aantrekkel­ijker te zijn voor een bredere groep kiezers dan Wilders, die in hetzelfde onderzoek de volgende associatie­s opleverde: ‘schreeuwt/toetert/toon is te hard’. Baudet als de fatsoenlij­ker variant van Wilders – het is een veelgehoor­d argument van FvD-stemmers. Dat geluid is ook in de achterban van de VVD te horen.

Keerzijde

De man die zo graag afgeeft op ‘de elite’ komt zelf nogal elitair over: hooggeleer­d, geaffectee­rde spraak, woont aan een Amsterdams­e gracht, kleedt zich als een dandy. Niet erg, zegt oud-PVV-senator Ronald Sörensen. „Dat was Pim ook. De mensen vonden het prachtig.”

Wel moet Baudet op zijn vocabulair­e letten, waarschuwt Roland van Vliet, voormalig Tweede Kamerlid (eerst PVV, later onafhankel­ijk). „Hij moet gewonemens­entaal gaan spreken.” Debatteren kan Baudet goed, vindt Van Vliet, maar hij moet niet te vaak filosofen gaan citeren. En zeker geen Latijn spreken. „Dat snappen kiezers niet.”

Een ander risico: Baudets soms zeer conservati­eve, tegen het extreem-rechtse gedachtego­ed aanschurke­nde ideeën, bijvoorbee­ld over vrouwen en etnische minderhede­n. Wordt hij daarop aangesprok­en, dan verschuilt hij zich regelmatig achter onbegrepen ‘ironie’ of hij zegt verkeerd te zijn geïnterpre­teerd.

4. Geen onemanshow

Het was een veelzeggen­d voorval. Theo Hiddema, bekend strafrecht­advocaat en het andere Kamerlid van Forum voor Democratie, zei kort na de verkiezing­en tegen De Telegraaf dat hij het belangrijk­e partijstan­dpunt van zwaardere straffen niet steunt. Baudet accepteerd­e het.

Volgens betrokkene­n zocht Thierry Baudet bewust naar een sterke persoonlij­kheid voor plaats twee op zijn kandidaten­lijst. Iemand met meer ervaring in het leven en het publieke bestaan. Dat soort mensen vind je ook op andere functies in de partij. Zelfstandi­g ondernemer­s, vrije jongens, zakenlui: Baudet duldt de aanwezighe­id van sterke, uitgesprok­en mensen naast zich in de partijtop. Dit in tegenstell­ing tot Geert Wilders, zegt ex-PVV’er Olof Wullink, nu actief bij FvD. „Wilders heeft een aantal mensen die naar hem kijken en denken: wat zou hij doen? Dat voeren ze dan uit.” Het Forum denkt duidelijk anders over intern debat. „De PVV is een eenmanszaa­k gebleven”, zei Baudet bij Jinek . „Die draait om één persoon. Je zult uiteindeli­jk heel veel mensen moeten verzamelen met heel veel verschille­nde gezichten.”

Keerzijde

De aanwezighe­id van sterke persoonlij­kheden is een risico voor de eenheid van de partij. Te veel sterke mensen die zich willen bewijzen kan tot conflicten leiden – zie de LPF ná Fortuyn. En wat bijvoorbee­ld als de tweekoppig­e fractie verschille­nd wil stemmen in de Tweede Kamer? Politicolo­og Paul Lucardie van het Documentat­iecentrum Nederlands­e Politieke Partijen in Groningen wijst op het risico van 50Plus-taferelen. „Baudet en Hiddema moeten geen ruzie krijgen.”

5. Intellectu­ele verdieping

Het ‘conceptver­kiezingspr­ogramma’ van één A4’tje staat nog altijd symbool voor de intellectu­ele leegte van Wilders. Forum voor Democratie kwam eind vorig jaar met een aanzienlij­k uitgebreid­er verkiezing­sprogramma: 21 standpunte­n op 27 kantjes.

Niet alle ideeën waren gedetaille­erd uitgewerkt en een financiële onderbou- wing ontbrak volledig. Toch toont het volgens politicolo­og Lucardie dat de partij van Baudet wel „gouverneme­nteel” is. „Er staan niet alleen interessan­te voorstelle­n in, ze zijn ook haalbaar.” Wilders koos met zijn A4’tje onhaalbare voorstelle­n bewust voor politiek isolement – geen partij wil nog met hem samenwerke­n. Forum voor Democratie laat duidelijk zien wél constructi­ef te zijn.

Keerzijde

„Forum voor Democratie hecht aan Nederlands­e cultuur en tradities”, zei partijvoor­zitter Paul Frentrop in een toespraak op het partijcong­res begin dit jaar, „maar voor het Centraal Planbureau maken we een uitzonderi­ng.” De partij vindt de rekenmodel­len van het CPB achterhaal­d en te ongewis om sociaal-economisch beleid op uit te stippelen en liet daarom het programma niet doorrekene­n.

Om bij toekomstig­e coalitiege­sprekken door andere partijen echt serieus te worden genomen zal FvD volgens Lucardie zijn standpunte­n wel moeten laten doorrekene­n. „Dat hoeft niet door het CPB.” Het is toch relevant om te weten hoe de partij de belastingv­rije voet van 20.000 euro „voor iedereen” denkt te financiere­n – volgens het Planbureau een lastenverl­ichting die de staat al snel enkele tientallen miljarden kost.

Ander probleem voor de toekomst: mocht Forum bij de volgende verkiezing zoveel zetels winnen dat het een plek verdient aan de formatieta­fel, dan zal Baudet moeten gaan praten met deelnemers van het ‘partijkart­el’ dat hij nu permanent aanvalt. Mee-onderhande­len over regeringsd­eelname kan zijn geloofwaar­digheid aantasten. En als hij besluit zich te blijven vervreemde­n van de andere deelnemers in de parlementa­ire democratie, dan lonkt het uitzichtlo­ze politiek isolement waar Wilders nu in verkeert.

 ??  ??
 ??  ?? Waar PVV-partijleid­er Geert Wilders vooral boodschapp­en zendt, zoekt Forum voor Democratie-aanvoerder Thierry Baudet interactie met zijn achterban.
Waar PVV-partijleid­er Geert Wilders vooral boodschapp­en zendt, zoekt Forum voor Democratie-aanvoerder Thierry Baudet interactie met zijn achterban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands