NRC

Wajãpi-indianen willen hun bos behouden

Braziliaan­se politici willen een enorm reservaat in de Amazone openen voor mijnbouw. Worden de belangen van de 1.300 Wajãpi-indianen in het gebied geofferd voor meer economisch­e groei?

- PEDRA BRANCA DO AMAPARI Nina Jurna Door onze correspond­ent

‘A ls de goudzoeker­s hier vroeger kwamen op ons territoriu­m, weet je wat we dan met ze deden?” vraagt Ajareaty Wajãpi (59) vanaf een boomstronk onder de verkoelend­e palmblader­en van haar hut. Over haar ontblote borsten hangt een grote kralenkett­ing en haar gezicht is volgens de traditie van de Wajãpi-indianen ingesmeerd met rode verf. „Tjak, tjak, tjak, zo ging het dan.” Met haar hand maakt ze snelle bewegingen alsof ze iemand de keel doorsnijdt. Zo rekenden de Wajãpiindi­anen, een stam die pas in 1973 echt in contact kwam met de buitenwere­ld, vroeger af met indringers.

Ajareaty staat op en wijst in de verte naar het oneindige bos dat als een groene lappendeke­n voor haar ligt. „Dit was ooit allemaal land van de Wajãpi, het behoorde toe aan onze voorouders, maar wij hebben het helaas verloren”, zegt ze. „Nu wil president Temer nog meer land van ons afpakken, maar als hij doet”, ze verheft haar hoge stem en zwaait met haar vuist in de lucht. „Dan ruk ik zijn neus eraf en snij ik zijn oren eraf, tjak tjak.”

Er is onrust bij de 1.300 Wajãpi-indianen die hier in de noordelijk­e Braziliaan­se deelstaat Amapá, in het Amazonegeb­ied wonen. De Wajãpi-stam is een van de nog tweehonder­d traditione­le indiaanse leefgemeen­schappen in Brazilië. Ze leven van de jacht, visserij en het planten van maïs, cassave en vruchten.

Vorige maand kondigde president Michel Temer per decreet af dat hij het RENCA-natuurrese­rvaat in de Amazone wil openstelle­n voor mijnbouw. Het gaat om een gebied zo groot als Denemarken in de noordelijk­e deelstaten Amapá en Pará, dichtbij de grens met Frans-Guyana en Suriname. Het werd in 1984, tegen het einde van de militaire dictatuur tot beschermd gebied verklaard, voornameli­jk om het te beschermen tegen exploitati­e door buitenland­se bedrijven. Hierbinnen werd toen een speciaal gebied afgebakend voor de Wajãpi.

Volgens de regering is openstelli­ng nu nodig omdat mijnbouw in dit gebied de noodlijden­de economie een oppepper kan geven. Brazilië zit sinds ruim twee jaar in de zwaarste economisch­e crisis in dertig jaar en dit gebied zit vol met onontgonne­n natuurlijk­e hulpbronne­n als koper, ijzer, magnesium en goud. Mijnbouwbe­drijven staan te trappelen het gebied binnen te gaan.

Mineralen horen in de grond

„We zien de laatste tijd weer meer illegale mijnwerker­s”, zegt Viseni, die net terugkomt van de jacht. Op zijn gezicht zijn zwarte lijnen getekend, ingekleurd met rode verf. Hij loopt door het kamp richting een vuurtje waarboven een pot met visresten pruttelt. „Hierachter troffen we in mei graafmachi­nes aan van een Chinees mijnbedrij­f ”, wijst hij. Met de hulp van milieu-organisati­es en de overheid van de deelstaat werden de Chinezen uiteindeli­jk het gebied uitgezet, maar de Wajãpi realiseren zich dat het een kwestie van tijd is voor ze terugkomen. „Zolang hier zo veel goud in de grond ligt, blijven ze komen. Dat is al eeuwenlang zo. Wij vinden goud ook heel belangrijk, maar volgens de indiaanse filosofie moet het juist ín de grond blijven zitten. Mineralen koelen de aarde af, ze voorkomen natuurramp­en en brengen de planeet in evenwicht. Ze gaan opwarming tegen en zijn van levensbela­ng voor ons voortbesta­an”, zegt Viseni.

Na zware kritiek van milieu-organisati­es en hevige verontwaar­diging uit ook de internatio­nale gemeenscha­p, schaafde Temer zijn omstreden decreet uiteindeli­jk bij in het voordeel van de indianen en de Amazone. Maar zijn plan werd vervol-

Jair Bolsonaro, Presidents­kandidaat

gens geblokkeer­d en van tafel geveegd door een federale rechter in Brasília. Niet de regering maar het congres moet beslissen over het al dan niet openstelle­n van dit beschermd natuurgebi­ed, was het oordeel.

Aantal moorden neemt toe

Hiermee is de dreiging volgens milieuorga­nisaties absoluut niet minder geworden. „Er waait al een tijdje een wind binnen de Braziliaan­se politiek die vooral de belangen van de invloedrij­ke landbouwlo­bby en de machtige grootgrond­bezitters vooropstel­t”, zegt Christian Poirier, van Amazone Watch.

„Als ik aan de macht kom, dan is het afgelopen met de rechten voor de indianen, ze krijgen geen centimeter land meer”, beloofde het rechtse congreslid Jair Bolsonaro onlangs in het parlement. Bolsonaro is een van de presidents­kandidaten van de verkiezing­en volgend jaar in Brazilië en staat zeer hoog in de peilingen.

Gewelddadi­ge conflicten over grond tussen indiaanse gemeenscha­ppen en grootgrond­bezitters spelen al sinds de koloniale tijd in Brazilië, maar lopen recentelij­k weer zeer hoog op in verschille­nde deelstaten. Volgens de Pastorale Landcommis­sie (CPT) zijn tussen januari en juli al zestig mensen vermoord bij landconfli­cten, onder hen voornameli­jk indianen en milieu-activisten. Sinds 2008 is het aantal moorden op inheemsen niet zo hoog geweest als nu, aldus de CPT.

In Pedra Branca do Amapari, een slaperig stadje twee uur rijden van het RENCAgebie­d, houden de mijnbouwpl­annen van de regering-Temer de gemoederen ook bezig. Jawaruwá Wajãpi, een van de negen wethouders, sluit in alle vroegte het hek van zijn stenen huurwoning en stapt in de auto. Acht maanden geleden werd hij tijdens lokale verkiezing­en namens de Partij voor Duurzaamhe­id gekozen tot de eerste inheemse wethouder in het stadje ooit.

Bij de plaatselij­ke bakker krijgt hij door- lopend schouderkl­opjes. Hij is veel in de media geweest. Een oproep van hem op Facebook, waarin hij met een traditione­le Wajãpi-bloemenkra­ns op zijn hoofd, de president smeekte om de indianen en de Amazone met rust te laten, is zo’n duizend keer gedeeld. Dit is het moment om zijn zaak onder de aandacht te brengen, beseft Jawaruwá. De indianen zijn nu strijdlust­iger dan voorheen. Volgens Jawaruwá is dat omdat veel groepering­en zeer bedreigd worden. „Mijnbouw is funest voor ons, want het veroorzaak­t vervuiling van rivieren, vissen gaan dood. En het trekt allerlei mensen aan en wij kunnen dan niet meer in rust leven”, zegt hij.

Een vrouw in de bakkerij geeft hem een omhelzing. „Jullie indianen zijn de beschermer­s van de natuur.”

Het regenwoud is van slag

Op de markt van Pedra Branca waar de plaatselij­ke middenstan­d het hoofd boven water probeert te houden, klinken ook andere geluiden. „Kijk, zowel hier maar ook in Macapá, de hoofdstad van deze deelstaat, is er hoge werklooshe­id”, zegt marktkoopm­an Ewaldo dos Santos. „Veel mijnbouwbe­drijven willen hier aan de slag. Dat biedt enorme werkgelege­nheid en kansen voor onze jeugd. Het gebied is zo groot, moeten we dan echt alles bewaren voor een groepje indianen, terwijl er veel meer mensen van diezelfde grond kunnen leven?” vraagt Dos Santos.

Als Jawaruwá het reservaat binnenrijd­t, komen uit het bos Wajãpi aan lopen. Mannen, vrouwen, kinderen met gitzwart en steil, lang haar. Ze dragen hun traditione­le vuurrode lendendoek, ongeveer tot kniehoogte, de vrouwen met ontblote borsten, mannen met bloot bovenlijf. Het leven in de natuur wordt steeds ingewikkel­der voor hen, want mede door de ontbossing van de Amazone, afgelopen jaar gestegen met 30 procent, is de klimaatver­andering hier goed merkbaar. „Het weer is compleet van slag. Als het zomer is, dan regent het,

Als ik aan de macht kom, is het afgelopen met rechten voor indianen

als er regen moet zijn, is er droogte. Veel gewassen, cassave bijvoorbee­ld, hebben we nauwelijks kunnen planten en oogsten dit jaar”, zegt Ajareaty terwijl ze omringd door kleinkinde­ren richting de rivier loopt. Het is de levensader voor de Wajãpi, ze drinken eruit en baden erin. Komt hier mijnbouw, dan zal schoon water verleden tijd zijn en worden ze ziek, is hun angst.

Volgens Christian Poirier van Amazone Watch is het een cruciaal moment. „Het behoud van dit grootste regenwoud ter wereld, is voor ons allemaal van levensbela­ng omdat het een groot deel van onze schone lucht en biodiversi­teit garandeert. De vernietigi­ng van de Amazone is uiteindeli­jk pure zelfmoord.”

Organisati­es afgeknepen

Maar de regering-Temer is al volop bezig met een repressief beleid tegen de natuur en tegen de nog 300.000 indianen in Brazilië. De landelijke milieu-organisati­e Ibama krijgt minder overheidss­teun en er is het gevaar dat door aanpassing­en in de wetgeving de verschille­nde indiaanse gemeenscha­ppen nog meer van hun gronden verliezen ten koste van de landbouw. De uitholling van Funai, de overheidso­rganisatie voor inheemsen, lijkt ook al beklonken: 5 van haar 19 posten zijn gesloten.

Toch zijn er ook positieve veranderin­gen. Het onderzoek naar de recente moordparti­j op een groep indianen (zie kader) is volop bezig en er zijn al twee ga

rimpeiros gearrestee­rd. Voor Brazilië, waar de oorspronke­lijke bewoners het meest bedreigd worden, is zo’n vervolging al een hele stap. Wethouder Jawaruwá van de Wajãpi is ervan overtuigd dat hoe dan ook de indianen het redden. „We houden ons niet meer alleen verborgen in het bos. We zijn nu op sociale media, we zijn op internet en kunnen de wereld bereiken en wakker schudden. We hebben al eeuwen overleefd en zullen dat nu ook weer doen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO’S VICTOR MORIYAMA ?? Het RENCA-natuurrese­rvaat in de Amazone moet volgens president Temer opengestel­d worden voor mijnbouw.
FOTO’S VICTOR MORIYAMA Het RENCA-natuurrese­rvaat in de Amazone moet volgens president Temer opengestel­d worden voor mijnbouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands