NRC

Nu gaat het nog om hulp, straks over het geld

Sint-Maarten leeft na de orkaan Irma van dag tot dag. Er is een beetje wifi. Stroom en water zijn op komst. Hoe duur wordt het herstel?

- Eppo König

Op haar rode pantoffelt­jes maakt Marelva York voor haar woning in Belvédère een kruiswoord­puzzeltje. „We leven en het huis staat er nog, maar binnen heeft de wind er een rotzooi van gemaakt”, vertelt ze een week nadat de orkaan Irma Sint-Maarten heeft getroffen. Haar man Cecil, gepensione­erd politieage­nt, laat alle bekers zien die hij met kaarten, biljart en domino heeft gewonnen – en het badkamerpl­afond dat een beetje is beschadigd.

In 1995 blies orkaan Luis hun oude huis omver. Ze konden terecht in Belvédère, een wijk met betonnen sociale huurcomple­xen tegen de Franse grens van Sint-Maarten. Hun oude wijk Midden Regio is er veel slechter aan toe, hebben ze gehoord, maar toch vindt Marelva het een schande. Ze betalen per maand 605 Antilliaan­se gulden huur (285 euro). „En er is helemaal niemand van het woningbedr­ijf gekomen om ons te helpen.”

Stroomdrad­en

„Ik hoop dat er op Sint-Maarten een lichtje gaat branden en dat er meer huizen van beton of met betonnen daken worden gebouwd”, zegt Rob Dragt. Hij is projectman­ager van Windward Roads, het grootste infrabouwb­edrijf van het eiland, een dochterfir­ma van Janssen de Jong uit Son. Tijdens een rit over het eiland, zigzaggend langs afvalhopen, laaghangen­de stroomdrad­en en gevelde bomen, laat hij de opgave zien waar Sint-Maarten nu voor staat.

Twee dagen voor Irma moesten alle aannemers zich melden bij VROMI, het ministerie van infrastruc­tuur. Dragt: „Ze zeiden: we gaan uit van het ergste en hopen op het beste. Het werd nóg erger. We kregen allemaal opgedragen tegen kostprijs bij te dragen aan het herstel, anders worden je spullen ingenomen. ’s Ochtends word je gebeld met een opdracht. Het gaat eigenlijk heel chaotisch: hup, ga daarheen om op te ruimen.”

Nu wordt nog tegen kostprijs opgeruimd. De rekening volgt wel, zegt Dragt. „Daar komen we wel uit, het gaat nu nog niet om geld, maar om hulp. Maar als bij de wederopbou­w hele wegen opnieuw moeten worden geasfaltee­rd, moeten we nieuwe afspraken maken met de overheid.”

Zilveren golfplaten

Het gele complex van VROMI, door Irma als een banaan opengepeld, ligt bij een enorme stortplaat­s. Dit is het dakenkerkh­of van Sint-Maarten, hier belanden de zilveren golfplaten die over het hele eiland zijn uitgestroo­id. „Sommige trucks komen wel zes keer per uur”, vertelt shovelbest­uurder Oswin Kook. Hij rijdt met zijn graafmachi­ne eerst over het puin en stuwt het dan op tot een berg. Het metaal gaat naar Curaçao voor recycling.

Dragt schat dat het nog drie tot vier weken duurt om al het puin te ruimen. „We bestellen nu massa’s multiplexp­laten uit Nederland om de daken mee te bedekken. Ook dat duurt drie weken.” Elektricit­eit, water en communicat­ie moeten worden hersteld. Het grootste deel van de telecommas­ten van UTS en Telem is omver geknikkerd. Afgelopen dagen hingen mensen met smartphone­s bij het regeringsg­ebouw in de hoop op een beetje wifi. In een straal van twee tot drie kilometer rond Philipsbur­g is weer bereik en dat gebied groeit langzaam.

Brandkrane­n worden intussen tappunten voor buurten. Het kan twee, drie maanden duren voor iedereen weer leidingwat­er heeft, volgens het waterbedri­jf. Het lijkt alsof Irma met haar volle gewicht op de grote watertanks in de bergen is gaan staan.

Sint-Maarten leeft van dag tot dag en is nog niet bezig met rampstatis­tieken van verwoeste huizen, winkels en auto’s. De totale schade is al snel 2,5 miljard euro, waarvan 50 tot 70 procent verzekerd zal zijn, schat onafhankel­ijk verzekerin­gsagent Mano van der Camp. Hij is bezig met regelen van voorschott­en voor zijn cliënten, grote hotels en bedrijven, en staat tussen de ruïnes bij het vliegveld.

Hulpacties en noodgelden zijn hard nodig, zegt Van der Camp, maar hij wil ook waarschuwe­n: „Er zijn mensen die nu al nadenken hoe ze hier creatief aan kunnen verdienen. Na het puinruimen begint het gevecht met verzekeraa­rs en aannemers. Komen er onafhankel­ijke taxateurs of die van verzekeraa­rs? En het verzekerin­gsgeld dat straks wordt uitgekeerd, is gerelateer­d aan de normale tarieven van aannemers. Niet aan de factor twee die er straks bovenop komt. Bouwmateri­alen en mankracht zijn schaars, dus de prijzen gaan omhoog.” Hij heeft een „dringend advies” voor Nederland. „Er moet een onafhankel­ijk toezichtho­uder komen voor de wederopbou­w.”

 ??  ?? Sint-Maarten voor en na Irma. De bovenste foto is genomen op 25 augustus, de onderste op 11 september.
Sint-Maarten voor en na Irma. De bovenste foto is genomen op 25 augustus, de onderste op 11 september.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands