NRC

Vier Syriëgange­rs verliezen versneld Nederlande­rschap

Vier leden van Islamitisc­he Staat hebben woensdag hun Nederlands­e paspoort moeten inleveren op grond van een nieuwe wet.

- Mark Lievisse Adriaanse Door onze redacteur

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft woensdag het Nederlande­rschap van vier Syriëgange­rs ingetrokke­n „in het belang van de nationale veiligheid”. De vier zijn aangeslote­n bij terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS). Het is de eerste keer dat Blok een nieuwe wet toepast die intrekking van de Nederlands­e nationalit­eit mogelijk maakt bij iemand die nog niet is veroordeel­d door een rechter.

De wet, die sinds maart van kracht is, maakt het mogelijk het Nederlande­rschap af te nemen van mensen „die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid”. Zij hoeven niet eerst door een rechter veroordeel­d te zijn voor bijvoorbee­ld lidmaatsch­ap van een terreurorg­anisatie. Een rechter toetst alleen achteraf of iemand inderdaad een gevaar vormt, onder meer aan de hand van een strafdossi­er.

Alleen mensen met een dubbele nationalit­eit kan het Nederlande­rschap worden ontnomen. Volgens internatio­naal recht is het verboden om mensen stateloos te maken.

In de praktijk moet de wet vooral voorkomen dat Syriëgange­rs terugkeren naar Nederland. Een deel van hen heeft ook de Marokkaans­e of Turkse nationalit­eit.

Behalve dat ze hun Nederlande­rschap verliezen, worden ze ook tot ‘ongewenst vreemdelin­g’ verklaard, waardoor ze Nederland en andere Schengen-landen niet meer in mogen. Komen ze toch, dan worden ze opgepakt, veroordeel­d en na het uitzitten van hun celstraf uitgezet.

Eind augustus ontnam Blok al het Nederlande­rschap van een man die naar Syrië was gegaan om deel te nemen aan de jihadistis­che strijd, maar dat gebeurde onder een oude wet uit 2010. Die maakte het mogelijk mensen die door een rechter onherroepe­lijk waren veroordeel­d voor terrorisme het Nederlande­rschap te ontnemen. Dat de vier van wie nu de nationalit­eit is ingetrokke­n ook al veroordeel­d zijn, is volgens een woordvoerd­er van Blok toeval.

De vier, Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddine B., zijn vermoedeli­jk nog in Syrië of Irak. Van Driss D. is onduidelij­k of hij nog in leven is. Vorig jaar werd hij bij verstek veroordeel­d tot een celstraf van zes jaar.

De nieuwe wet werd in 2015 ingediend door VVD-minister Ard van der Steur om te voorkomen dat teruggekee­rde Syriëgange­rs in Nederland aanslagen zouden plegen. Daarom was onmiddelli­jke intrekking van het Nederlande­rschap nodig, in plaats van te moeten wachten op een rechterlij­ke veroordeli­ng, vond een Kamermeerh­eid, waaronder coalitiepa­rtij PvdA. Linkse partijen en de Raad van State waren bezorgd over het ontbreken van een rechterlij­ke veroordeli­ng. GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg, woensdag: „Ook ik maak me zorgen over terugkeren­de Syriëgange­rs, maar deze zware bevoegdhei­d hoort bij de rechter te liggen, niet bij de minister.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands