NRC

De remedie tegen bange bestuurder­s

Hoe het dieventaal­tje uit de wereld van het management de politiek binnen kon sluipen

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus ( t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Jutta Chorus

Bij alle politiek is uiteindeli­jk de vraag: gaat het om het praatje of de prestatie? Je hebt genoeg Haagse maniertjes om goede sier te maken met het praatje. De bekende Kamervrage­n. De initiatief­wet. De onderste steen die boven moet. Mijn favoriete variant is de ‘scheiding van beleid en uitvoering’. Ofwel: bevorderin­g van lafheid en uitbestedi­ng van daadkracht.

De ‘scheiding van beleid en uitvoering’ werd begin jaren negentig groot. Wij denken graag dat in Amerika alles beter is, en in die tijd had je vicepresid­ent Al Gore die reinventin­g

government propageerd­e: de publieke sector verbeteren met een ‘ondernemen­de geest’.

Later bleek dit een maskerade voor het dieventaal­tje van de management­boekenbran­che. Het idee was: bestuurder­s moeten niet langer suggereren dat zij verantwoor­delijk zijn voor een uitvoerend­e ambtenaar die dertien verdieping­en lager werkt. Dat moet je scheiden. Je zegt: als politici zijn wij verantwoor­delijk voor het beleid; de uitvoering plaatsen wij ‘op afstand’. De logica van de interimman­ager: ik zeg hoe het hier moet, en zodra jullie beginnen ben ik weg. T alrijk waren sindsdien de affaires waarbij uitvoerend­e diensten de mist ingingen. De woningcorp­oraties. De Nationale Zorgautori­teit. De Sociale Verzekerin­gsbank. Nu weer de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit.

Even vaak zette de Kamer daarna de wereld op zijn kop: politici die ophelderin­g van ambtenaren eisen, in plaats van politici die verantwoor­delijkheid voor ambtenaren nemen.

Het jongste geval is de Nationale Politie en de suspecte bevoordeli­ng van de baas van de Centrale Ondernemin­gsraad. Een man die de politielei­ding hard nodig had om de nationalis­ering te realiseren. Iedereen weet: de Kamer stemde in 2011 krankzinni­g snel en lichtzinni­g met deze nationalis­ering in, zodat de grootste werkgever van het land ontstond, waarna de voorziene problemen zich vanzelf voordeden.

En terwijl nu in de formatie wordt besloten over het gezag over de politie – komt er een aparte staatssecr­etaris? – maakt de Kamer aanstalten voor een nieuw debat waarin alweer een falende uitvoering­sorganisat­ie wordt aangevalle­n die zij zelf, met zicht op alle risico’s, heeft gevormd.

Dus mag er deze keer misschien een cruciaal debat aan voorafgaan, waarin we plechtig afspreken dat de scheiding van beleid en uitvoering kolder is?

Bestuurder­s horen niet te handelen als interimman­agers: zij moeten er juist zijn, en optreden, zodra bij beleidsuit­voering zaken fout gaan. En politici horen achteraf alleen politici ter verantwoor­ding te roepen: geen ambtenaren – nooit ambtenaren. Moet je eens zien hoe daadkracht­ig ze worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands