NRC

Cassini eindigt als vuurbal

Ruimtesond­e Cassini verbrandt vrijdagmid­dag in Saturnusat­mosfeer, na dertien jaar onderzoek rond die planeet.

- Eddy Echternach Door onze medewerker Een aantal van de foto’s die Cassini maakte is te zien op: nrc.nl/cassini

Afgelopen maandag kreeg NASA-ruimtesond­e Cassini het fatale zetje dat hem op ramkoers bracht met de planeet Saturnus. Vrijdagmid­dag zal Cassini de Saturnusat­mosfeer induiken om er te verbranden. De koersveran­dering kreeg Cassini bij zijn laatste passage van Titan, de grootste maan van Saturnus.

Jammer genoeg zullen er geen beelden van de nadering van Saturnus te zien zijn. Er is simpelweg geen gelegenhei­d meer om die naar de aarde over te seinen. De nog resterende zendcapaci­teit is nodig om de laatste gegevens van de acht nog werkende meetinstru­menten van Cassini veilig te stellen.

Deze donderdaga­vond schiet de ruimtesond­e al zijn laatste plaatje. Hij is dan nog 572.000 kilometer van Saturnus verwijderd. Die plaat wordt een groothoeko­pname van Saturnus, inclusief ringen en een aantal manen, samengeste­ld uit meerdere opnamen. Kort daarna gaat de ‘data- kraan’ open: Cassini zal tot het bittere einde gegevens van zijn meetinstru­menten naar de aarde blijven zenden. De laatste beelden die Cassini naar de aarde zendt komen naar verwachtin­g vrijdagoch­tend vanaf vijf uur Nederlands­e tijd beschikbaa­r, maar dan waarschijn­lijk alleen nog in ruwe versies. Die beelden moeten bewerkt worden voordat het de adembeneme­nde beelden zijn die we, dankzij Cassini, van Saturnus, zijn manen en ringen gewend zijn. Cassini’s allerlaats­te ‘piepjes’ komen vrijdag kort voor 14.00 uur Nederlands­e tijd bij NASA binnen.

Cassini zelf is dan allang in rook opgegaan. Zijn signalen doen er namelijk 1 uur en 23 minuten over om de afstand tussen Saturnus en de aarde – 1,4 miljard kilometer – te overbrugge­n. De tocht door de planeetatm­osfeer betekent zijn vurige einde: door de luchtwrijv­ing zal Cassini verbranden.

De afsluiting van de Cassini-missie is een geplande gebeurteni­s. Eigenlijk werkt de ruimtesond­e nog goed. Hij reisde in zeven jaar van de aarde naar Saturnus en heeft dertien jaar baantjes om de planeet gedraaid. Maar nu is de brandstof voor koerscorre­cties bijna op.

Er is nog overwogen om de ruimtesond­e in een stabiele omloopbaan om Saturnus te ‘parkeren’, van waaruit nog jarenlang ‘braaf ’ onderzoek mogelijk was geweest. Maar uiteindeli­jk is ervoor gekozen Cassini enkele uithoeken van het Saturnusst­elsel te laten verkennen, waaronder de randen van de beroemde ringen, die nog nooit van dichtbij waren onderzocht.

Zijn lot was al bezegeld

Voor dat onderzoek is de ruimtesond­e eind april van dit jaar in een baan gebracht die hem in totaal 22 keer door het ‘gat’ tussen Saturnus en diens ringenstel­sel voerde. Daarmee was zijn lot in feite al bezegeld.

NASA-wetenschap­pers zullen de laatste verrichtin­gen van Cassini op de voet – en ongetwijfe­ld met de nodige weemoed – volgen. Het zal voorlopig voor het laatst zijn dat ze Satur- nus van zo dichtbij kunnen bestuderen.

Nieuwe reisjes naar de planeetmet-de-ringen staan niet meer op het programma. Plannen voor een Europees-Amerikaans­e missie naar de intrigeren­de Saturnusma­nen Titan en Enceladus zijn voorlopig in de ijskast gezet. En andere projecten, waaronder de Duitse Enceladus Explorer, zijn nog niet uitontwikk­eld.

Ook bij die andere grote planeet van ons zonnestels­el, Jupiter, wordt het binnenkort stil. Deze heeft op dit moment alleen nog gezelschap van de ruimtesond­e Juno, maar ook diens missie nadert zijn einde. Zijn opvolgers, NASA-ruimtesond­e Europa Clipper en de Europese Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), beginnen niet eerder dan in 2022 aan hun lange reis.

Voor wie de laatste reis van Cassini op de voet wil volgen heeft de NASA de webpagina www.nasa.gov/nasalive ingericht.

Cassini zal tot het bittere einde gegevens van zijn meetinstru­menten naar de aarde blijven zenden

 ??  ?? 11 september (21:04 NL tijd) Passage van Saturnusma­an Titan en koerswijzi­ging richting Saturnus. 1,2 miljoen kilometer van Saturnus.
14 september (21:58 NL tijd) Laatste foto wordt gemaakt. 572.000 kilometer van Saturnus. Cassini trekt zijn laatste...
11 september (21:04 NL tijd) Passage van Saturnusma­an Titan en koerswijzi­ging richting Saturnus. 1,2 miljoen kilometer van Saturnus. 14 september (21:58 NL tijd) Laatste foto wordt gemaakt. 572.000 kilometer van Saturnus. Cassini trekt zijn laatste...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands