NRC

Dit gebeurde er gisteravon­d in Zweden, president Trump

- 1. Bengt Bohlin Maria Grancea zit op straat te bedelen in Örebro. 4. Mazen Bahe oefent voor de St. Petrusband. 3. In Fittja, een

(86) en zijn vrouw Birgitta (87) in een Zweedse sauna. 2. De 37-jarige Roemeense buitenwijk van Stockholm, houden Turkse moeders ’s avonds en ’s nachts de boel in de gaten.

FOTOPROJEC­T

Even leek het erop dat het vreedzame Zweden was veranderd in een grote no-gozone, een broedplaat­s voor terroriste­n. Toen de Amerikaans­e president Trump afgelopen februari tijdens een toespraak in Florida inzoomde op het Scandinavi­sche land en de historisch­e woorden „ last night in Sweden” uitsprak, stormden journalist­en van over heel de wereld die kant op. Wat was er in Zweden allemaal aan de hand? „Kijk naar wat er gisteravon­d gebeurde in Zweden. Zweden! Wie zou dit geloven? Zweden!” zei Trump. „Ze namen grote aantallen op en hebben nu problemen die ze nooit voor mogelijk hielden.” Trump had het over de vele migranten die het land had opgevangen. Dat zou hebben geleid tot veel onveilighe­id. De president baseerde zich daarbij op een documentai­re die te zien was op Fox News. Het incident leidde tot de tentoonste­lling Last night in Sweden; een portretten­reeks die als doel heeft te laten zien wat er ‘gisteravon­d’ echt allemaal is gebeurd in het land. De foto’s, die in de lente zijn genomen door bekende Zweedse fotografen, laten het echte leven van Zweden zien, na 18.00 uur in de avond. Ook de aanslag in Stockholm van 7 april komt voorbij in de fotoreeks. De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek dat via crowdfundi­ng tot stand is gekomen. Het eerste exemplaar is naar het Witte Huis verstuurd, de makers hopen dat Trump de foto’s te zien krijgt. De fotoboeken zijn vanaf dinsdag verkrijgba­ar.

 ?? FOTO ANETTE NANTELL / AP FOTO KICKI NILSSON / AP FOTO ANNA SIMONSSON / AP ??
FOTO ANETTE NANTELL / AP FOTO KICKI NILSSON / AP FOTO ANNA SIMONSSON / AP
 ?? FOTO MOA KARLBERG / AP ??
FOTO MOA KARLBERG / AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands