NRC

Democraten praten met Trump tijdens ‘constructi­ef diner’ over thema

-

Leiders van de Democratis­che partij zeggen afspraken te hebben gemaakt met de Amerikaans­e president Donald Trump om zogenoemde dreamers – minderjari­gen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengeko­men – te beschermen. Maar beide kampen hebben een verschille­nde lezing over wat ze tijdens hun „constructi­eve diner” hebben besproken.

Onder de DACA-regeling (Deferred Action for Childhood Arrivals) konden minderjari­gen die illegaal naar de Verenigde Staten waren geëmigreer­d, toch hun rijbewijs halen en ze konden werken en studeren. Daarvoor moesten ze wel hun identiteit aan de Amerikaans­e overheid bekendmake­n. De vorige Ame- rikaanse president Barack Obama stelde de DACA-regeling in 2012 per decreet in.

De nieuwe president zei ervan af te willen. Hij noemde als reden dat zijn voorganger het Congres had gepasseerd.

Daarmee dreigen de ongeveer 800.000 jongeren uit de Verenigde Staten te worden gezet. Trump zei dat het Congres binnen een half jaar met een alternatie­f plan moet komen.

Woensdag dineerde de president met Chuck Schumer en Nancy Pelosi, de leiders van de Democraten in respectiev­elijk de Senaat en het Huis van Afgevaardi­gden. Volgens beide Democraten is tijdens het onderhoud afgesproke­n dat de be- scherming van de dreamers snel in een wet gegoten zal worden en dat een pakket met grensmaatr­egelen zal worden samengeste­ld, exclusief ‘de muur’ [tussen Mexico en de VS], „dat acceptabel is voor beide kampen”.

Trumps woordvoerd­er Sarah Sanders ontkent echter dat is afgesproke­n dat de grensmuur tussen Mexico en de VS buiten de afspraken valt, zegt ze op Twitter.

Trump heeft zijn verkiezing­sbelofte van een grensmuur nog niet kunnen waarmaken. Hij wil dat Mexico ervoor betaalt, maar dat land weigert. Daarom hoopt de president de financieri­ng via het Congres toch voor elkaar te krijgen. (Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands