NRC

Politie zet apart team in tegen Italiaanse maffia

-

Bij de Landelijke Eenheid van de Nederlands­e politie komt een team dat zich gaat richten op de bestrijdin­g van de Italiaanse maffia. Dat bevestigt de politie na berichtgev­ing in het Algemeen Dagblad.

Het team van drie personen gaat informatie vergaren en voortvluch­tige maffialede­n in Nederland opsporen. Als tegenprest­atie krijgt Nederland informatie van maffialede­n die samenwerke­n met de Italiaanse justitie.

Het formeren van het team maakt onderdeel uit van een aantal afspraken die de landelijke politie met Italië heeft gemaakt. Nederland krijgt al jaren kritiek van Italië dat het te weinig doet aan het op- sporen van maffialede­n.

Experts zien dat de Italiaanse maffia een positie probeert te verwerven in de Nederlands­e bovenwerel­d. In 2015 bleek dat leden van ’Ndrangheta, de maffia in Calabrië, al jaren actief waren op de bloemenvei­ling in Aalsmeer. Daarnaast werden in de afgelopen jaren maffiosi opgepakt in Nederland op verzoek van Italië. Zo werd in januari van dit jaar een 38-jarige man aangehoude­n in Tilburg die volgens de Italiaanse justitie deel uitmaakt van de maffia. Een maand eerder werd een Italiaan in Utrecht opgepakt die nog een straf van vijf jaar moest uitzitten in Italië voor drugshande­l en deelneming aan een maffiaorga­nisatie. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands