NRC

Oefening Russen voedt angst O-Europa

-

De vierjaarli­jkse militaire operatie Zapad 2017 had niet eerder zo’n agressief karakter, zeggen ze in Oost-Europa. et is slechts een oefening, maar in Oost-Europa deden prominente politici de afgelopen maanden soms alsof er een echte oorlog dreigt.

Deze donderdag begint Zapad 2017, zoals de grootschal­ige manoeuvres van Russische en Wit-Russische strijdkrac­hten heten die om de vier jaar worden gehouden.

Van 14 tot 20 september zijn de bossen van Wit-Rusland het oefenterre­in van 10.200 militairen en 680 voertuigen. En dat is maar een deel van het verhaal: ook in het noordweste­n van Rusland en in de Russische exclave Kaliningra­d wordt er geoefend. Volgens het ministerie van Defensie in Minsk doen er in totaal 12.700 militairen aan mee, maar westerse schattinge­n lopen op tot 100.000. Sommige waarnemers spreken van de ‘grootste oefening sinds het einde van de Koude Oorlog’.

Paard van Troje

Politici en generaals in de omringende landen hebben de afgelopen maanden meermalen gewaarschu­wd voor Zapad (‘Westen’ in het Russisch). De Oekraïense minister van Defensie Stepan Poltorak zei dat de oefening kan worden gebruikt als springplan­k voor „agressieve operaties” tegen Oekraïne en „elk ander Europees land dat aan Rusland grenst”. Luitenant-generaal Ben Hodges, commandant van de Amerikaans­e troepen in Europa, sprak van een „paard van Troje”. De Poolse minister van Defensie Antoni Macierewic­z noemde de oefeningen „zeer gevaarlijk”. Volgens Macierewic­z is het „voor het eerst” dat Zapad „zo’n agressief karakter” heeft.

Wat dat laatste betreft, heeft de Poolse minister ongelijk – tijdens de eerste editie van Zapad in 2009 simuleerde de Russische luchtmacht een Russisches­traaljager­s bij Moskou. Aandemilit­aire oefening Zapad2017d­oenmogelij­k100.000militai­ren mee. kernaanval op de Poolse hoofdstad Warschau. Toch is zijn bezorgdhei­d goed te begrijpen. De laatste keer dat Zapad werd gehouden was in 2013. Sindsdien annexeerde Rusland de Krim en instigeerd­e het een oorlog in Oost-Oekraïne. In de maanden daarvoor had Rusland grote hoeveelhed­en troepen samengetro­kken langs de Oekraïense grens – ‘oefeningen’, zei Moskou. Ookde Russische inval in Georgië in 2008 volgde op grootschal­ige militaire manoeuvres: de oefening ‘Kavkaz’ (Kaukasus).

Een vluchtige blik op de stafkaart is genoeg om te begrijpen waarom NAVO-generaals nerveus zijn. De troepen in Wit-Rusland kunnen ineens een aanval doen op de smalle corridor die Polen verbindt met Litouwen (de ‘Suwalki Gap’), en zo de Baltische Staten afsnijden van hun NAVO-bondgenote­n. De Russische troepen bedreigen ook Oekraïnes noordflank, die vanwege de oorlog in de Donbas slecht wordt verdedigd. Vanaf de Wit-Russische grens staat het Russische leger binnen 24 uur in Kiev. Dan is er nog de vrees dat Moskou zijn troepen niet zal terugtrekk­en na 20 september.

Zulke zorgen worden door Moskou en Minsk weggewuifd. Volgens de Wit-Russische minister van Defensie Andrej Ravkov doen er niet meer dan 3.000 Russische militairen mee aan de manoeuvres op Wit-Russisch grondgebie­d. Het draaiboek voor de oefening is een aanval van oefenvijan­den ‘Vejsjnorij­a’, ‘Vesbarija’ en ‘Loebenija’. Een defensief scenario, benadrukte Ravkov.

Maar dat is maar een deel van het verhaal. Terwijl de Wit-Russische strijdkrac­hten hun grondgebie­d ‘verdedigen’ zullen de Russische strijdkrac­hten in de hele regio hun gereedheid testen: ter land, ter zee en in de lucht. Ook de onlangs opgerichte Nationale Garde (de voormalige Binnenland­se Troepen) doen waarschijn­lijk mee – een van de redenen waarom sommige analisten uitkomen op een sterkte van 100.000 militairen.

Zelfs een nucleair oefenscena­rio is mogelijk: in de Russische militaire doctrine is de inzet van tactische kernwapens een geloofwaar­dige optie. De manoeuvres vormen het hoogtepunt van een serie exercities die dit voorjaar al zijn begonnen.

Ook Rusland is bang

Moskou is bezig zijn strijdkrac­hten ingrijpend te moderniser­en. En de afgelopen jaren zijn er nieuwe eenheden en hoofdkwart­ieren gecreëerd: allen in ‘westelijke richting’. Dat voedt de angst in Europa. Maar ook Rusland is bang, schrijft militair analist Michael Kofman op de site War on the rocks: bang voor de militaire superiorit­eit van de VS, bang voor het verder afbrokkele­n van haar invloedssf­eer, en bang voor een ‘Majdan-revolutie’ in Moskou, een volksopsta­nd naar Oekraïens model. „Zapad is de meest samenhange­nde manifestat­ie van deze angsten en een waarschuwi­ng aan de VS”, schrijft Kofman.

Moskou blaft. En de NAVO blaft terug. Twee weken geleden arriveerde­n zeven Amerikaans­e jagers op de Litouwse luchtmacht­basis bij Siauliai – drie meer dan de NAVO er gewoonlijk heeft gestatione­erd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands