NRC

M/V IN HET NIEUWS Vrouw en Maleisisch

De nieuwe president is lid van de Maleisisch­e minderheid. Maar ze is niet via verkiezing­en aan die positie gekomen.

- Annemarie Kas

Halimah Yacob

De nieuwe president van Singapore is een vrouw, dat is voor het eerst. En ze is ook nog eens van Maleisisch­e afkomst, dat is voor het eerst in bijna vijftig jaar. Woensdag is Halimah Yacob uitgeroepe­n tot de achtste president van de stadstaat in Zuidoost-Azië. Deze donderdag heeft haar inaugurati­e plaats. Er waren niet eens verkiezing­en voor nodig, omdat de andere kandidaten niet aan de vele criteria voldeden. Halimah Yacob (63) was ook al de eerste vrouwelijk­e voorzitter van het parlement in Singapore.

Vooraf had de Singapores­e regering bepaald dat de nieuwe president van Maleisisch­e afkomst moest zijn, om zo de Maleisisch­e minderheid in het land een steuntje in de rug te geven. In Singapore is zo’n driekwart van de bevolking Chinees, ongeveer 13 procent is Maleisisch en 10 pro- cent is van Indiase komaf.

De Maleisiërs zijn vaak armer en lager opgeleid en vallen dus in een lagere sociaal-economisch­e klasse dan de andere twee bevolkings­groepen. Maar of het benoemen van een Maleisisch­e president hen werkelijk vooruit helpt, betwijfele­n kenners tegenover persbureau Reuters. Het knaagt toch ook aan hun trots dat er kennelijk een besloten verkiezing voor nodig was om een Maleisiër president te maken.

Yacob was tot voor kort lid van de People’s Action Party. Was, want presidente­n mogen geen lid zijn van een politieke partij. Deze PAP is al jaren aan de macht in Singapore. Daarom was al vroeg duidelijk dat Yacob de meeste kans maakte. Het presidents­chap is vooral ceremoniee­l, al mogen presidente­n wel meebesliss­en over hoge benoeminge­n en hebben ze zelfs vetorecht over financiële besluiten.

Critici zeggen dat de PAP de criteria voor deelname aan de verkiezing­en bewust te scherp vaststelde. Twee gegadigden vielen af omdat ze niet voldeden aan de financiële eisen. Kandidaten uit het zakenleven moesten in de top van een bedrijf hebben gewerkt dat ten minste 500 miljoen Singapores­e dollar waard moest zijn, zo’n 310 miljoen euro.

Woensdag liet Yacob in haar toespraak merken dat ze begrijpt dat de manier waarop ze is gekozen, zonder dat het volk is gaan stemmen, niet in haar voordeel uitpakt. „Ook al waren er geen verkiezing­en, mijn inzet blijft hetzelfde. Ik zal zelfs nog harder werken”, zei ze. Daarna bedankte ze de altijd hardwerken­de Singaporez­en nog eens extra, omdat ze midden op de dag vrij van hun werk hadden genomen om naar haar te komen luisteren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands