NRC

Juncker schiet door met ouderwets pleidooi voor méér Europa

-

e voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft in zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement gekozen voor een persoonlij­k en onvervalst pro-Europees verhaal.

Europa heeft de wind mee, aldus Juncker, dus is nu het moment om de Europese banden aan te halen. Bovendien moet Europa zich voorbereid­en op een tijd zonder Verenigd Koninkrijk. In zijn blauwdruk voor de toekomst grijpt Juncker terug op een klassiek concept: het Europa van één snelheid.

Zo voorziet Juncker een toekomst waarin vrijwel alle 27 EU-landen lid zijn van de eurozone, vergeleken met negentien nu. Landen die graag de euro willen invoeren, maar nog niet aan alle criteria voor toetreding voldoen, moeten hulp kunnen krijgen om sneller te kwalificer­en. Om de eurozone beter te bestieren wil Juncker de functie van Europees Commissari­s voor de euro en voorzitter­schap van de eurogroep fuseren tot één Mister Euro. Juncker ziet niets in het Franse plan om de eurozone een eigen begroting te geven.

Dezelfde klassieke EU-filosofie paste Juncker ook toe op het vrij verkeer van personen, geregeld in ‘Schengen’. De zone voor vrij verkeer van personen moet on-

BRIEVEN

middellijk uitgebreid worden met Bulgarije en Roemenië en op den duur ook met Kroatië. Het gezamenlij­ke beleid voor buitenland en defensie moet efficiënte­r worden door het gebruik van het veto in te perken – lidstaten moeten op dat terrein dus soevereini­teit afstaan.

Voor middelpunt­vliedende krachten, voor grote verschille­n in politieke oriëntatie en economisch­e ontwikkeli­ng is in de visie van Juncker weinig plaats. Juncker weet natuurlijk ook dat de EU kampt met grote meningsver­schillen. Hij was terecht streng voor landen in Oost-Europa die zich niets aan willen trekken van onwelkome uitspraken van het Europese Hof.

Enthousias­me voor Europa is onontkoomb­aar voor de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. En het is begrijpeli­jk voor een politicus die zijn hele leven in dienst heeft gesteld van Europese samenwerki­ng in Europa, die, naar eigen zeggen, voor Europa heeft gestreden en met Europa heeft geleden. Junckers proEuropes­e verhaal is idealistis­ch, maar houdt nauwelijks rekening met reserves die voortdende­rende integratie oproept. Elan is nodig en het is ook de taak van de voorman om begeesterd voorop te lopen. Maar met idealistis­che vergezicht­en alléén kan Brussel de scepsis jegens Europa niet overwinnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands