NRC

Mooie nieuwe smartphone. Maar hij is niet van u

-

arenlang was het voor veel liefhebber­s een van de belangrijk­ste gebeurteni­ssen van het jaar: het moment waarop techbedrij­f Apple zijn nieuwste producten aankondigd­e. Ditmaal doet de lancering van de iPhone X (spreek uit: Ten) wat sleets aan. De tijd dat nieuwe gadgets de wereld schokten en verbaasden is even voorbij. Dat de meest besproken vernieuwin­g ditmaal bestaat uit bewegende ‘emoji’ zegt veel. De smartphone behoort inmiddels tot de standaardu­itrusting van het gros van de burgers, niet alleen in het rijke Westen, maar ook in de opkomende landen en daarbuiten. Die van Apple spreekt, vooral door slimme marketing, nog steeds het meest tot de verbeeldin­g, al is hij technologi­sch al lang niet meer zo superieur ten opzichte van de concurrent­ie.

De vraag is gesteld waarom mensen 1.159 euro uitgeven aan dit apparaat. Het antwoord moet zijn: omdat ze dat doen. Als er een markt is voor dure smartphone­s dan is dat zo. Het bedrag komt, zo is al vergeleken, overeen met een jaar lang elke dag een koffie bij een hippe tent. Er zijn zat mensen die dat doen.

Anders bekeken is het verbazingw­ekkend dat er voor dit product, en andere smartphone­s, überhaupt zo veel moet worden betaald. De hoeveelhei­d waardevoll­e data die de techindust­rie aan dit soort apparaten onttrekt is enorm. De smartphone kan worden beschouwd als een onmisbare hulp, een communicat­or, een navigator, een multifunct­ionele vermaakmac­hine of gezondheid­smonitor. Hij is tegelijker­tijd in potentie een indringend­e en alomaanwez­ige persoonlij­ke spion die, mits dat hem niet uitdrukkel­ijk onmogelijk wordt gemaakt, alles doorbrieft aan zijn meesters. Locatie, gedrag, vrienden en contacten, beweging, noem maar op. In Noord-Korea krijgt men bij bezoek aan dat land een minder mee. Hier wordt hij vrijwillig in de winkel aangeschaf­t.

Nieuwe technologi­sche snufjes kenmerken de lancering van elke nieuwe generaties van dit soort gadgets. In plaats daarvan zouden nieuwe garanties voor de privacy beter de boventoon kunnen voeren. Er moet een snel groeiende markt zijn voor een smartphone die in een technologi­sche omgeving opereert waarin zo weinig mogelijk aan data wordt weggeven. Daar wordt door Apple, met vallen en opstaan, aan gewerkt. Maar beloften van een leverancie­r zijn niet genoeg. Die zijn door de sector te vaak verbroken om nog op te kunnen vertrouwen. De smartphone zal daadwerkel­ijk eigendom moeten worden van degene die hem koopt. Want, al denkt de bezitter daar vaak anders over, dat is hij nu niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands