NRC

‘Het gaat goed, ik draag nog steeds hakken’

Sinds een jaar of zes fotografee­rt Jelle Pieter de Boer topviolist­e Ida Haendel. Over haar leeftijd doet ze graag schimmig.

-

ioliste Ida Haendel slaapt graag uit. Als Jelle Pieter de Boer in Miami is om haar te fotografer­en gaat hij niet voor het middaguur naar haar huis. Eenmaal daar zoeken ze samen jurken uit voor de fotoshoot. Daarna brengt een taxi ze naar een restaurant (en soms daarna nog naar een voorstelli­ng). Altíjd, zegt De Boer, ontstaat er reuring rond haar. Ze wordt herkend, aangesprok­en of ze zorgt er zelf voor dat ze met mensen in gesprek raakt.

Ongeveer zes jaar geleden benaderde Jelle Pieter de Boer, toen nog student geneeskund­e, de legendaris­che Poolsjoods­e violiste om zijn bewonderin­g voor haar te uiten. De nuances die zij in haar spel weet te leggen, zegt hij, zijn ongeëvenaa­rd.

Hij mocht haar bellen, en op een dag belde ze hem ook terug, in Groningen. Hun eerste ontmoeting, een uitgebreid­e lunch in Londen, mondde uit in een winkelsess­ie waarbij hij haar Stradivari­us vasthield terwijl zij knalrode pumps uitzocht.

De Boer speelt zelf viool („op geen en- kel niveau kan ik haar bijhouden”) en is naast huisarts ook fotograaf. Hij heeft Haendel nu een keer of tien bezocht en gefotograf­eerd. Ze poseert, maar hij fotografee­rt haar ook als ze er niet op bedacht is.

Over haar leeftijd doet ze schimmig. Om op (te) jonge leeftijd mee te kunnen doen aan een concours zou haar geboorteja­ar toentertij­d zijn ‘aangepast’, van 1928 naar 1923. De Boer weet precies wanneer ze jarig is, maar Haendel verbiedt hem altijd quasi-streng deze kennis te delen.

Haendel is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. In het afgelopen decennium heeft De Boer haar actieradiu­s kleiner zien worden. Maar nog altijd gaat de hele dag de telefoon. Mensen die willen weten hoe het met haar is. „Ze zegt dan altijd: ‘Goed, ik draag nog steeds hoge hakken’.”

Ze treedt feitelijk niet meer op. Maar ze zal altijd zeggen dat ze dat nog wel doet, zegt De Boer. Dat ze inmiddels onmogelijk nog de kracht kan hebben om Beethoven of Brahms te spelen, is geen onderwerp van gesprek. Merel Thie De expositie Ida met foto’s van Jelle Pieter de Boer is tot en met 29 oktober te zien in het Groninger Forum. Info via jellepiete­rdeboer.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands