NRC

Een aap kan niets bezitten, dus selfie is van niemand

De rechtszaak over de selfie van een aap draaide om de vraag: bij wie berust het auteursrec­ht? Maar eigenlijk gaat het om dierenrech­ten.

- Door onze redacteur

Wilfred Takken

Met zijn selfie heeft de grijnzende kuifmakaak Narudo heel wat losgemaakt onder juristen en dierenacti­visten. Want van wie is die selfie? Van de aap? Van fotograaf David Slater? Of van niemand?

De Britse natuurfoto­graaf David Slater publiceerd­e in 2011 een serie foto’s die kuifmakake­n op het Indonesisc­he eiland Sulawesi (Celebes) van zichzelf hadden gemaakt. De foto’s gingen meteen de wereld over. Wikipedia publiceerd­e ze zonder toestemmin­g van Slater. Toen hij de website hierop aansprak, zei deze dat de foto’s zich in het publieke domein bevonden; ze waren rechtenvri­j. Niet Slater, maar de aap had ze immers gemaakt.

De Amerikaans­e dierenrech­tengroep PETA begon vervolgens een rechtszaak tegen Slater, namens een van de kuifmakake­n. Slater zou het auteursrec­ht van Narudo hebben geschonden. In januari 2016 oordeelde de Amerikaans­e rechter dat dieren geen auteursrec­ht kunnen hebben. Het hoger beroep eindigde maandag in een schikking: Slater draagt een kwart van zijn verdienste­n af aan de beschermin­g van kuifmakake­n.

Nederlands­e auteursrec­htspeciali­sten vinden het helder: nergens ter wereld hebben dieren vermogensr­echten, dus ook geen auteursrec­ht. Dieren kunnen geen eigendom bezit- ten. Bernt Hugenholtz, hoogleraar intellectu­eel eigendom aan de Universite­it van Amsterdam: „De aap kan juridisch gezien niet de maker van het werk zijn.” Van wie is de foto dan? Van niemand, zeggen de juristen. Een fotograaf kan slechts zijn auteursrec­ht laten gelden als hij allerlei creatieve keuzes heeft gemaakt. Wikipedia krijgt van hen dus gelijk, de apenselfie is rechtenvri­j.

Orka’s in slavernij

Hoewel Hugenholtz en zijn Leidse collega Dirk Visser de apenzaak graag in hun colleges gebruiken, vinden ze hem juridisch gezien niet zo interessan­t. Maar ze vinden het wat publicitei­t en maatschapp­elijk belang betreft wel boeiend. Visser: „Op het lijstje prioriteit­en voor dieren staat het hebben van auteursrec­ht heel laag, maar het is geweldig voor PETA dat ze met zo’n exotische, kansloze zaak overal Fotograaf David Slater verkoopt op zijn site onder andere mokken met de apenselfie. hun eigen ten.”

Het gaat PETA niet zozeer om auteursrec­hten voor apen, als wel om aandacht te vragen voor het uitsterven van de kuifmakaak, en voor dierenrech­ten in het algemeen. In de VS proberen activisten om via de rechter dieren grondrecht­en te geven. Eerder voerde PETA een verloren rechtszaak tegen pretpark Sea World, uit naam van zes orka’s, omdat hun hechtenis het verbod op slavernij zou schenden.

Dat soort rechtszake­n zijn kansloos, maar zijn in de eerste plaats bedoeld om de publieke opinie te beïnvloede­n – zodat dieren als meer worden beschouwd dan louter als product. Niet zonder effect. In de Nederlands­e Wet Dieren van 2011 staat bijvoorbee­ld dat dieren een „intrinsiek­e waarde” hebben. Dit betekent: „De erkenning van de eigen waarde van dieren, zijnde wezens met gevoel.” verhaal kunnen promo-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands