NRC

Tori Amos verheft navelstare­n tot kunst

-

Tori Amos. Gehoord 13/9 Carré, Amsterdam. Herh. 14/9 TivoliVred­enburg, Utrecht 2 *#

haar soloconcer­t, verlaat door de storm die haar via Eindhoven naar Amsterdam had gebracht, begon Tori Amos doodleuk aan een cover van ‘The Rose’. Ze zong het door Bette Midler bekend gemaakte lied tergend langzaam, met veel valse lucht en schrille uithalen gericht op de kroonlucht­ers van Carré. Daarna kwam ‘Suzanne’ van de betreurde Leonard Cohen, minstens zo amechtig gebracht, met een zelfverzon­nen refrein dat geen plek had in een lied dat juist geen franje nodig heeft. Het was met voorsprong de lelijkste popmuziek die ik ooit gehoord heb in Carré, nog los van het feit dat ‘Suzanne’ in deze gewijde omgeving toebehoort aan Herman van Veen.

Erger nog was dat Tori het slappe cover-intermezzo in het kader van haar Fake Muse Network bracht als remedie tegen „de bullshit uit Washington”. Met haar laatste album Native Invader wilde ze weerwerk geven aan de politiek van Trump. Van die protestmuz­iek kwam weinig terecht, tussen oud werk als ‘Caught a Lite Sneeze’ en zelfs een liedje van haar vroegere hardrock-incarnatie Y Kant Tori Read. Handig manoeuvrer­end tussen de vleugel en een batterij elektronic­a waarbij synthesize­r en drumcomput­er vanzelf begonnen te spelen, gooide Amos al haar stemmetjes en parmantige maniertjes in de strijd.

Het liefst presenteer­t de 54-jarige zich tegenwoord­ig als ieders gekke oma. „Menopauze is hot”, beweerde ze blijmoedig, „alleen vergeet je alles.” Ingewikkel­de nummers als het emotionele ‘Mother’ en het symfonisch­e ‘Blood Roses’ herinnerde ze zich nog prima. Het optreden werd een veredelde fanclubmee­ting, waar elke eerste noot van een nieuw intro meteen een daverend herkenning­sapplaus kreeg. Soms terecht, zoals bij het indrukwekk­ende slotnummer ‘Bliss’.

Tori Amos gun je haar excentrici­teit, nadat ze zich een kwart eeuw geleden ter linkerzijd­e van Joni Mitchell en Kate Bush had aangediend als een feministis­ch en eigenzinni­g alternatie­f. Van Mitchell had ze kunnen leren dat het galmpedaal van de piano niet altijd gebruikt hoeft te worden. Bush gaf haar de vrijbrief om hoger en scheller te zingen dan wie ook. ‘The Rose’, was dat niet de oubollige muziek van je ouders waardoor je juist naar iets anders op zoek ging? Tori Amos is alleen nog een alternatie­f voor mensen die bereid zijn om met haar mee te kijken, diep in haar navel. Jan Vollaard

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands