NRC

Beter lezen met ‘De zevenspron­g’

-

De zevenspron­g Zwijsen. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar 59 euro 3 *#

was er het boek (1966), daarna een tv-serie (1982), toen een musical (2004). Nu, weer een hele poos later, is het kinderboek De zevenspron­g van Tonke Dragt een educatieve game. Uitgeverij Zwijsen heeft – in „nauw overleg” met Tonke Dragt (86) en uitgeverij Leopold – het verhaal in een taalspel gegoten. Kinderen (9-12 jaar) met een taalachter­stand kunnen er hun leesniveau mee opkrikken.

De opzet van het spel is simpel. Meester Frans van der Steg, om wie het verhaal draait, loopt een route en moet onderweg taalopdrac­hten uitvoeren: zinnen in de juiste volgorde zetten, woorden aanklikken met dezelfde klank. Er wordt voorgeleze­n en meegelezen. Onderweg verzamelt de speler munten en aanwijzing­en.

Ondertusse­n ontvouwt zich het verhaal: basisschoo­lleraar Van der Steg vertelde zijn leerlingen altijd verzonnen verhalen in zijn klas, maar op een avond lijkt een ervan werkelijkh­eid te worden. Hij ontvangt een brief op zijn deurmat, wordt opgehaald door een koets en blijkt daarna het jongetje Geert-Jan te moeten redden uit het kolossale, labyrintac­htige Trappenhui­s van zijn oom Graaf Grisenstij­n.

De bedoeling is dat een kind elke schooldag één level speelt, van een half uur. Na vijf dagen is een hoofdstuk uit, na twaalf hoofdstukk­en het hele spel. Zo moet de speler een hoger AVI-leesniveau hebben bereikt. De game kan vervolgens op een hoger niveau weer worden gespeeld. Ouders kunnen via een eigen account meekijken met de resultaten van hun kind.

Het spel is nogal fragmentar­isch, maar blijft overeind door het sterke verhaal, dat zijn dienst inmiddels heeft bewezen. De game ziet er smaakvol uit en werkt, ook al is de opzet wat oppervlakk­ig. Menno Sedee

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands