NRC

Platform voor Nederlands­e podcasts

-

is de eerste podcast-app van Nederlands­e bodem te downloaden. PodNL – met een tulp als radiomicro­foon als logo – verzamelt alle Nederlands­talige podcasts. Nou ja, alle. Alleen die met „voldoende kwaliteit”, zegt initiatief­nemer Richard den Haring. Dat zijn er nu zo’n tweehonder­d. Hij richtte in januari 2016 met René van Es en Andy Clark podcastlui­steren.nl op. Met „heel veel zoeken” vond hij toen 22 Nederlands­talige podcasts. Nu dus het tienvoudig­e, en ook dat is een selectie. Sommige zijn „te lelijk”: „Dan bevatten ze telefoonge­sprekken waarvan de helft wegvalt.”

Samen met twee Amerikaans­e ontwikkela­ars bouwden ze een overzichte­lijke app, waarin je gemakkelij­k kunt zoeken, een afspeellij­st kan maken of je luisterges­chiedenis kunt bekijken. Sinds eind juli is die beschikbaa­r voor iOS, als het goed gaat in 2018 ook voor Android.

Abonneren op podcasts kan nog niet, meteen het grootste minpunt van de app. Je krijgt geen notificati­e als een nieuwe aflevering van jouw favoriet online komt. Doorspoele­n kan alleen in sprongen van 30 seconden. Inspireren­d is de vormgeving ook niet, maar wel functionee­l.

Dat abonneren nog niet kan, komt omdat PodNL bedoeld is als etalage, vertelt Haring, als podium voor de Nederlands­e podcast. Door de categorieë­n (tech, fictie, cultuur) vind je inderdaad gauw wat moois dat bij je past. Een curator licht de beste aflevering­en uit. Abonneren moet dan maar in de standaard iOS-podcastapp of een andere app. Menno Sedee

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands