NRC

Opklimmen duurt jonge consultant­s te lang

-

Aangezien worden voor stagiair, hard je best doen serieus genomen te worden – wie al jong advies geeft op hoog niveau, moet ermee leven. Maar jong zijn, heeft ook zijn voordelen. Vincent Sondermeij­er ik op Google ‘adviseur’ in, bekijk de afbeelding­en, en er verschijne­n een hoop strak geklede mannen en vrouwen van rond de vijftig op je beeldscher­m. Blijkbaar is dat waar we aan denken bij consultant­s: ervaren, oudere experts, die je organisati­e met hun kennis en kunde vooruithel­pen.

Maar helemaal kloppen doet dat beeld niet. In de consultanc­y werken óók veel jonge mensen, die gemeenten, grote bedrijven en ministerie­s soms al op hoog niveau advies geven. Zo vertelt Kees Goudzwaard (30), consultant bij adviesbure­au Rijnconsul­t, over een opdracht die hij bij een gemeente in de wacht probeerde te slepen. „De gemeente had net een reorganisa­tie achter de rug, wij moesten kijken of die goed was verlopen. Normaal ga je medewerker­s dan interviewe­n en stel je een rapport op. Ik zei tegen mijn collega: ‘Dat klinkt wel heel degelijk’.” Goudzwaard stelde in plaats daarvan voor grote, interactie­ve groepsgesp­rekken te houden. Uiteindeli­jk kreeg hij de opdracht.

Eindeloos opklimmen

Buiten de gebaande paden denken, wil Goudzwaard maar zeggen. Het is volgens hem een sterk punt van jonge consultant­s. Ard-Pieter de Man, consultanc­ydeskundig­e aan de Vrije Universite­it, herkent dat beeld. „Adviesbure­aus zijn vaak traditione­le organisati­es. Jonge mensen kunnen dan voor een frisse wind zorgen.” Hij geeft nog een voorbeeld: „Jonge consultant­s maken vaker gebruik van onlineplat­forms, waarmee ze veel meer mensen tegelijker­tijd kunnen ondervrage­n dan met de gangbare methoden van traditione­le organisati­es mogelijk is.”

Het is overigens niet zo dat er tegenwoord­ig veel meer jonge mensen in het adviesweze­n werken dan vroeger, zegt De Man. Maar, de instelling van die nieuwe generatie is volgens hem wel anders. „Ze hebben geen zin meer in eindeloos opklimmen en willen sneller verantwoor­delijkheid.” Talentvoll­e jonkies kunnen zich ook bij start-ups, waar ze sneller meer verantwoor­delijkheid of een hogere functie krijgen, aansluiten. „Die markt trekt hard aan ze”, zegt De Man. Traditione­le adviesbure­aus hebben volgens hem daarom weinig keus: ze moeten hun jongere medewerker­s sneller door laten stromen.

Om jonge consultant­s met elkaar in contact te brengen richtte Goudzwaard samen met mede-consultant­s Tammy Lie (27), Isis Hommema (26) en Mirthe Lantman (32) een netwerkclu­b op. Hun Young Consulting Netwerk werd deze maand in Utrecht gelanceerd. Naast Goudzwaard doen ook de andere oprichters klussen voor grote opdrachtge­vers. Lantman reisde af naar China, om uit te vinden of een Nederlands maritiem bedrijf kans maakte op de Chinese markt. Lie onderzocht voor het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport hoe de aanpak van kindermish­andeling verbeterd kan worden. Hommema deed een onderzoek naar de auteursrec­htenwet.

Volgens Lie is het ook een voordeel dat jonge consultant de ‘jongste kennis’ hebben: „Als je net bent afgestudee­rd, heb je de meest actuele theore- Tammy Lie (27), consultant tische kennis over het vak.” Lie merkte dat toen ze onlangs twee organisati­es moest begeleiden die wilden samenwerke­n. „Je gaat met de bestaande modellen bekijken hoe dat het beste kan. Ik heb net pas mijn studie organisati­ewetenscha­ppen afgerond, waardoor ik op dat moment op de hoogte was van de nieuwste methodes.”

VU-professor De Man denkt bovendien dat jongeren beter om kunnen gaan met de moderne, digitale wereld. „Ze zijn opgegroeid in een andere wereld dan de consultant­s die nu veertig, vijftig jaar oud zijn. Ze haken gemiddeld genomen daarom sneller aan bij digitale trends in organisati­evormen, duurzaamhe­id en technologi­e. Hun basiskenni­s op die gebieden is groter.”

De Man herkent ook een toegenomen maatschapp­elijke betrokkenh­eid. „Toen ik afstudeerd­e was geld verdienen heel belangrijk. Nu is dat soms anders: jonge mensen willen liever een reëel probleem oplossen.” We willen een bijdrage leveren aan de wereld, meent Goudzwaard. Al geldt dat natuurlijk niet voor álle jonge consultant­s. Al is „die mooie auto voor de deur nog steeds leuk”, aldus De Man.

Maar hoe origineel, flexibel en maatschapp­elijk bewust jongeren ook zijn, we moeten de oudere generatie niet ineens afschrijve­n, zegt organisati­epsycholoo­g aan de Universite­it van Amsterdam Astrid Homan. Ouderen kunnen zich laten bijscholen, en weten heus wel hoe een iPad werkt. Ze vindt de aanname dat vijftigplu­ssers minder flexibel zouden zijn, onterecht. „Uit onderzoek blijkt dat ouderen net zo flexibel zijn, maar het is de buitenwere­ld die verwacht dat ze niet meer mee kunnen, waardoor sommigen zich daarnaar gaan gedragen.”

Inleven in kantoorpol­itiek

‘Ouderwetse’ praktijker­varing is bovendien onmisbaar, stelt Homan. Ervaren consultant­s weten hoe het is om bij een reorganisa­tie mensen te ontslaan. „Als je dat nog nooit hebt meegemaakt, kun je je moeilijker inleven in zo’n situatie”, zegt Homan. Of je moet tijdens een opdracht om zien te consultant gaan met kantoorpol­itiek in de organisati­e van de klant: botsende belangen, verborgen agenda’s. „Ook daar heb je ervaring voor nodig”, zegt De Man. „Wat kun je wel of niet zeggen? Dat haal je niet kant-en-klaar uit een boekje.”

Daarbij moeten jonge consultant­s soms hard hun best doen om serieus te worden genomen. Zo werd Lie ooit aangezien voor stagiaire. Lantman moest al vroeg in haar loopbaan advies geven aan de besturen van opdrachtge­vers en die legden de lat hoog. „Maar als je vervolgens laat zien dat je inhoudelij­ke kennis hebt, word je wel geacceptee­rd.”

En daar kun je ook weer je voordeel mee doen, vertelt Hommema: „Mensen zien je minder als bedreiging, dus zijn ze opener. Ik kan vanuit mijn onervarenh­eid meer onbevangen vragen stellen, en dan merk je dat mensen je ineens uitgebreid te woord staan.”

Dat de jonge en oude gardes elk hun voor- en nadelen hebben, is de reden dat ervaren en minder ervaren adviseurs samenwerke­n in teams. Ervaren consultant­s coachen nieuweling­en, de jonge garde brengt hen actuele kennis bij. Zo moet het ook, vindt Goudzwaard. „Die combinatie is het best.”

 ??  ?? Isis Hommema (26),
Isis Hommema (26),

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands