NRC

VN-COÖRDINATO­R GAZA ‘Velen onderschat­ten de mentale invloed die van isolement uitgaat’

De humanitair­e nood in de Gazastrook is hoog. Het akkoord van Hamas met Fatah kan tot verbeterin­gen leiden. Als het houdt.

- Door onze redacteur

Floris van Straaten

Het ergste voor de bijna twee miljoen Palestijne­n in de Gazastrook is misschien wel dat ze al ruim tien jaar zitten opgesloten op hun kleine strookje land aan de Middelland­se Zee door een blokkade van zowel Israël als Egypte.

„Stel je voor”, zegt Robert Piper, een VN-functionar­is die de humanitair­e hulp voor de Gazastrook helpt coördinere­n, „dat je een vrouw met borstkanke­r bent en je kunt alleen maar buiten de Gazastrook worden behandeld. Vaak weet je dan niet zeker of je na je behandelin­g wel terug kunt reizen naar je gezin en je jonge kinderen. Daarom gaan sommigen dan maar niet. Het aantal vrouwen in de Gazastrook dat borstkanke­r overleeft, daalt intussen.”

Maar ook studenten die bijvoorbee­ld een beurs hebben om in Groot-Brittannië te studeren of mensen die een familielid hebben verloren in Egypte en naar de begrafenis willen, kunnen vaak niet weg. „Israël verleent maar in 50 procent van de gevallen toestemmin­g om de Gazastrook te verlaten”, zegt Piper. „Veel mensen onderschat­ten de psychologi­sche invloed van zo’n isolement.”

En dan heeft Piper het nog niet eens gehad over de stroomteko­rten (afgelopen zomer maar drie uur per dag) en over het acute drinkwater­probleem. Slechts 3 tot 4 procent van het water dat uit de kraan komt is geschikt voor menselijke consumptie. Wanneer je een douche neemt is het volgens Piper alsof je in de zee baadt, zo zout is het water.

Piper, een Australiër die Gaza om de paar weken bezoekt, was woensdag in Den Haag om de Nederlands­e regering en Kamerleden te doordringe­n van de grote humanitair­e nood in Gaza: „Deze toestand duurt al tien jaar en de buitenwere­ld heeft dat grotendeel­s genegeerd.”

Bij de onverschil­ligheid speelde ook mee dat Fatah en Hamas elkaar het licht niet in de ogen gunden. Vooral de Gazastrook, die sinds 2007 in handen is van Hamas, raakte door het conflict in een impasse. Maar sinds vorige maand praten beide groepen weer met elkaar.

„Zonder verzoening tussen beide komen we nergens”, zegt Piper. Sceptici die wijzen op eerdere mislukte verzoening­spogingen herinnert hij eraan dat de omstandigh­eden de laatste jaren zijn veranderd. „Gaza heeft een zeer moeilijk half jaar achter de rug. De situatie is er anders dan drie jaar geleden. Ook in de regio en verder weg zijn er belangrijk­e veranderin­gen geweest. Egypte maakt zich nu grote zorgen om de veiligheid­ssituatie in de Sinaï, de hulpstroom uit Qatar voor Hamas wordt minder door het conflict met Saoedi-Arabië en in het Witte Huis zetelt een andere president.”

„Als de bespreking­en slagen, breekt er echt een heel nieuwe fase aan”, zei Piper daags voor de aankondigi­ng van het Palestijns­e akkoord in Kairo. Ook hij erkent dat alles afhangt van de vraag of Hamas nu echt zijn controle over Gaza wil opgeven. En dat is nog niet helder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands