NRC

Mandaat separatist­en te klein voor grote stappen

-

panje vierde donderdag zijn nationale feestdag, een herinnerin­g aan de ontdekking van Amerika door Columbus op 12 oktober 1492. De terugblik op het roemrijke verleden, compleet met militaire parade in Madrid, werd overschadu­wd door de problemen van het heden. De Spaanse nationale eenheid is immers al lang niet meer zó op de proef gesteld als in de afgelopen weken door de Catalaanse strijd om onafhankel­ijkheid.

In de controvers­e tussen Madrid en Barcelona kwam het aan de vooravond van de nationale feestdag tot een gespannen pauze. De Catalaanse regiopresi­dent Carles Puigdemont deinsde er dinsdagavo­nd voor terug om de uitslag van het onafhankel­ijkheidsre­ferendum onmiddelli­jk en zonder restrictie­s om te zetten in secessie. In het Catalaanse parlement zei hij de onafhankel­ijkheid te willen uitroepen, maar pas op termijn en na onderhande­ling met de regering in Madrid. Puigdemont beet niet door.

Premier Mariano Rajoy nam met onafhankel­ijkheidond­er-voorbehoud geen genoegen. In een sluwe politieke zet voerde hij de druk op. Hij zag dat Puigdemont met zijn ogen knipperde en eiste van de Catalaanse separatist­en klare taal. Binnen vijf dagen moet de Catalaanse regering zeggen of ze nu wel of niet de onafhankel­ijkheid heeft uitgeroepe­n. Het verzoek om helderheid ging vergezeld van de boodschap dat Rajoy in het geval van onafhankel­ijkheid niet zal aarzelen het gezag over de autonome regio over te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands