NRC

De bestuurlij­ke elite ontkende de feiten

- Door onze medewerker

Gabriël van den Brink he Strange Death of Europe, van de Britse schrijver, journalist en politiek commentato­r Douglas Murray (1979), is een hard en scherpzinn­ig boek, maar het behoeft ook aanvulling.

Murray confrontee­rt ons met tal van pijnlijke feiten die lange tijd door de bestuurlij­ke elite werden miskend. De integratie van migranten met een niet-westerse achtergron­d in Europa staat er na drie generaties nog altijd slecht voor. De manier waarop vele moslims over vrouwen, scheiding van kerk en staat of vrijheid van meningsuit­ing denken, wijkt sterk af van de inmiddels gebruikeli­jke denkbeelde­n in Europa. En het gaat om meer dan opvattinge­n. Zo blijkt ‘Keulen’ niet op zichzelf te staan. Dit soort problemen komt in diverse landen al jarenlang voor, al houden bestuurder­s en politiemen­sen dit vaak buiten beeld.

Ook het dossier van de vluchtelin­gen laat onaangenam­e waarheden zien. Murray haalt Eurocommis­saris Timmermans aan, die vorig jaar zei dat de toestroom in circa 60 procent van alle gevallen een economisch­e achtergron­d heeft. Veroordeel­de asielzoeke­rs worden zelden uitgezet, maar gaan meestal de illegalite­it in. Bij diverse aanslagen bleek dat de daders waren meegelift op de stroom vluchtelin­gen, zoals ze ook profijt hadden van het feit dat Europa zijn binnengren­zen afgeschaft heeft.

Dit zijn harde feiten, die door het Europese publiek worden waargenome­n. De sympathie voor vreemdelin­gen was al niet groot en neemt door dit soort gebeurteni­ssen nog verder af. Nederland vormt hierop geen uitzonderi­ng, hoe graag we onszelf ook als open en tolerant zien. Murray verwijst naar een enquête uit 2013 waaruit bleek dat driekwart van de Nederlande­rs de islam niet als een verrijking beschouwt, maar aan terreur relateert. Dat de elite dit soort denkbeelde­n en waarneming­en systematis­ch miskent, heeft de toch al bestaande kloof tussen politici en bevolking alleen maar dieper gemaakt.

Los van de feiten die Murray presenteer­t, zet hij zijn visie ook scherpzinn­ig uiteen. Hij veegt de vloer aan met de vele drogredene­n die voorstande­rs van open grenzen debiteren. Bijvoorbee­ld het argument dat vergrijzin­g deze immigratie noodzakeli­jk maakt. Moeten er op een van de meest dichtbevol­kte gebieden ter wereld dan nog meer burgers bij? Of het argument dat de komst van immigrante­n nu eenmaal onvermijde­lijk is. Waarom doet dit zich dan veel minder voor in een land als Japan? Of het argument dat exotische gerechten een culturele verrijking vormen.

Niettemin denk ik dat het boek van Murray op twee punten aanvulling behoeft. Ten eerste is hij erg oppervlakk­ig als het gaat om de islam. Hij maakt bijvoorbee­ld geen onderschei­d tussen geloof en cultuur, hoewel veel van het gewraakte gedrag een culturele component heeft. Hij maakt evenmin onderschei­d tussen de tekst van Koran en datgene wat moslims daadwerkel­ijk doen. En ten slotte vindt hij het onderschei­d tussen gematigde en radicale stromingen niet relevant. Zo maakt hij van de islam een karikatuur, terwijl hij het gevaar overdrijft.

Murray hekelt de politiek van bondskanse­lier Merkel, maar gaat niet in op het feit dat veel Europese burgers bereid waren om vluchtelin­gen te helpen. Hij schrijft een kort en teleurstel­lend hoofdstuk over de tirannie van de schuld, maar miskent de diepte van het schuldgevo­el dat Europa na de Tweede Wereldoorl­og nog altijd beweegt.

Overigens blijkt dat Murray er zelf niet ongevoelig voor is. Zijn boek bevat een paar hoofdstukk­en over de opvang van vluchtelin­gen in ZuidEuropa, waarin hij met respect de inspanning­en van hulpverlen­ers beschrijft. Hij heeft zeker oog voor de menselijke tragedie die zich in het zuiden voltrekt en slaat daarbij een toon aan die in schril contrast staat met de verwijten die hij aan het adres van Merkel cum suis maakt.

Murray heeft gelijk als hij beweert dat Europa zichzelf verliest wanneer het alle grenzen afschaft en zich beperkt tot het verdedigen van liberale beginselen als tolerantie en diversitei­t. Maar Europa zou zichzelf ook verliezen als het de vrijheid van godsdienst afschaft en geen gehoor geeft aan de stem van het geweten inzake vluchtelin­gen. Het betekent dat de Europese tragedie nog een slag dieper gaat dan Murray in zijn toch al harde analyse heeft laten zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands