NRC

Hoe maak je huizen bestand tegen een orkaan? Een paar do’s en dont’s

Orkaan Irma verwoestte op Sint-Maarten vele huizen. Hoe maak je een orkaanbest­endig huis? Gebruik staal. Vermijd de hoogte.

- Door onze redacteur Carola Houtekamer

Als hoogleraar Rob Nijsse de ingestorte huizen op Sint-Maarten opnieuw mocht opbouwen, wat zou hij doen? En wat zou hij niet doen?

De eerste do: zo snel mogelijk beginnen met een groot plan. „Anders gaat iedereen z’n eigen provisoris­che optrekje weer in elkaar timmeren en schroeven en dan ben je te laat. De wederopbou­w móét nu goed gebeuren. Anders heb je deze ramp bij de volgende orkaan weer.”

Nijsse is hoogleraar building engineerin­g en structural design bij de faculteit civiele techniek aan de Technische Universite­it Delft. Zijn kantoor kijkt hoog uit op een enorme hal, het Stevin II-lab waar de sterkte en stevigheid van gebouwen wordt onderzocht. Beneden knort een betonmolen­tje, een paar mannen staan muurtjes te metselen.

In dit lab onderzoekt de universite­it onder meer de gevolgen van de aardbeving­en in Groningen. De hoogleraar loodst het bezoek langs een rijtje gemetselde muurtjes van een paar meter hoog. Door het voegwerk lopen imposante scheuren. Die zijn veroorzaak­t door de installati­e die de muurtjes – bij wijze van seismic loading – heen en weer schudt. Slimme software berekent welke breukpatro­nen het gebouw echt kwetsbaar maken en wanneer de breuken nog wel dichtgesme­erd kunnen worden. „We weten prima wat de draagkrach­t van baksteen is. Maar wat is de reststerkt­e van een muur als er een scheur is zit? Dat zoeken we hier uit.”

Meer mensen in zijn vakgroep zijn bezig met ‘resilient’ bouwen, nu het klimaat onbestendi­ger wordt. Diezelfde middag organiseer­t zijn promovendu­s Pieter Ham bijvoorbee­ld een symposium over overstromi­ngsbestend­ig bouwen, met drijvende modulaire woningen en landbouw op het water.

Er is grote overlap tussen orkaanbest­endig en aardbeving­sbestendig bouwen, legt Nijsse al schetsend uit. „Huizen zijn gebouwd om weerstand te bieden tegen zwaartekra­cht. Maar wind en bevingen geven horizontal­e krachten, daar kunnen huizen slecht tegen.” Een grote orkaan als Irma is ruwweg te vergelijke­n met een beving van 4,5 op de schaal van Richter, zegt hij.

Hoe maak je een huis daartegen bestand? Een paar do’s en dont’s.

Do: bouw met staal

Nijsse zou zo snel mogelijk stalen balken en kolommen naar Sint-Maarten verschepen. Daar moet het skelet van de nieuwe huizen van worden gemaakt. Nijsse: „Staal is vele malen sterker dan hout. Je kunt het snel maken en goed verplaatse­n.”

Nog beter is natuurlijk om op het eiland zelf een staalfabri­ekje te bouwen. „Dan kan Sint-Maarten misschien ook voor de buureiland­en bouwmateri­alen gaan maken en zo biedt het fabriekje ook werkgelege­nheid.”

Do: bouw met prefab onderdelen

Voor de vloeren zou Nijsse prefab (kant-en-klare) betonplate­n of houten platen laten aanrukken: dat werkt lekker snel. Of maak ze ter plekke zelf. Beton ligt meer voor de hand, want waar haal je op zo’n eiland al dat hout vandaan. En voor de muren? „Metselwerk, houten panelen, het maakt niet zo veel uit. Als het maar stevig in elkaar zit.” Wat je niet moet doen, is complete standaard prefabhuiz­en aanbieden. „Je moet niemand in een keurslijf passen. Mensen moeten hun huizen kunnen customizen. Er moeten verschille­nde formaten en prijsklass­en komen.”

Do: gebruik structuure­lementen.

De wanden zijn het kwetsbare punt bij veel goedkope huizen, zegt Nijsse. De buitenwand­en krijgen tijdens een orkaan grote stoten wind te verduren, die van alle kanten kan komen. Daar kunnen ze alleen weerstand tegen bieden met ‘structuure­lementen’: schuine palen of stevige tussenwand­jes die haaks op de buitenwand­en staan. In veel slecht gebouwde huizen ontbreken die wandjes helemaal, of zijn ze van bordkarton gemaakt. Daardoor vallen de buitenmure­n gemakkelij­k om.

Don’t: plat dak

De daken van de nieuwe huizen moeten absoluut schuin zijn. Nijsse: „Ik hou niet van platte daken met al die regen. Leuk hoor, een dakterras. Maar water duwt de balken naar beneden. De plas water op je dak wordt zo groter, en dat is al gauw een enorme belasting.” Bamboe kan een prima dakbedekki­ng zijn die goed lokaal is te kweken en snel groeit, zegt hij. „Weer een duurzame bron van werkgelege­nheid.”

Don’t: karige afwerking

Het hoofdskele­t van een huis is één ding, ook de afwerking moet stevig zijn, zegt Nijsse. Bij een beving of orkaan moeten niet opeens deuren kapot gaan of ramen breken. „Het skelet kan wel stevig genoeg zijn, maar als de wind in het gebouw kan komen, dan” – hij zwaait zijn armen in de lucht – „tilt die het hele huis op”.

Don’t: de hoogte in

Dit is een zwaktebod, vindt Nijsse eigenlijk. Hoogbouw is namelijk prima stormbeste­ndig te krijgen. Het is alleen veel en veel duurder. „Laagbouw kun je met minieme middelen stevig maken, dat kost tussen de 20 en 30 procent extra. Voor hoogbouw is het zo’n 100 procent duurder.” In een arm gebied ligt het zeker voor woningen voor de hand om lager bij de grond te blijven. Orkaanbest­endig bouwen is helemaal niet zo moeilijk, zegt Nijsse. Er zijn wel innovaties, zoals hogesterkt­ebeton en kunststof strips die de muur ‘bij elkaar trekken’. Maar het kan ook al goed met bestaande middelen. „De mogelijkhe­den zijn allemaal bekend.” Het kost alleen geld. Maar Nijsse is daar stellig over. „Dit moet gewoon betaald worden. Er mogen niet van die armoedige huisjes terug komen.”

 ??  ?? De orkaan die over Sint-Maarten raasde is te vergelijke­n met een aardbeving met een kracht van 4,5.
De orkaan die over Sint-Maarten raasde is te vergelijke­n met een aardbeving met een kracht van 4,5.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands