NRC

Rotterdam stemt na chaotisch debat in met de verkoop van Eneco

Een ja-stem kreeg hij, maar een ellenlang debat over een geheimzinn­ig rapport liet wethouder Adriaan Visser niet ongeschond­en.

- Door onze redacteur Joris Kooiman

De gemeentera­ad in AMSTERDAM. Rotterdam, grootaande­elhouder van Eneco, is donderdaga­vond als verwacht akkoord gegaan met de verkoop van het energiebed­rijf. Maar wat een formalitei­t had moeten zijn, draaide uit op een kwelling voor de Rotterdams­e wethouder Adriaan Visser (D66, Economie), tevens voorzitter van de aandeelhou­derscommis­sie (AHC) van Eneco.

In plaats van een soepele en op voorhand zekere ja-stem, werd het een ellenlang debat vol schorsinge­n vanwege ruzie over een oud en kritisch rapport dat Visser zou hebben achter gehouden. ’s ochtends werd via het Algemeen Dagblad bekend dat de Boston Consulting Group (BCG) in 2014 een rapport had opgesteld over een mogelijke verkoop van Eneco. De raadsleden hadden dat niet gekregen. Wat er precies in het document stond, bleef voor de buitenwere­ld onduidelij­k – BCG eist dat het stuk vertrouwel­ijk blijft – maar het stuk zou ‘kritisch’ zijn over de gevolgen van een verkoop.

Irrelevant en gedateerd

Irrelevant en gedateerd vond Visser het rapport, dat de hele dag inzet bleef van discussie. Maar de toon was gezet: volgens de oppositie had de wethouder onwelgeval­lige informatie achtergeho­uden om een verkoop door te drukken. En dat is een vervelende beschuldig­ing voor de voorzitter van de aandeelhou­derscommis­sie.

Uiterlijk 31 oktober moeten de 53 gemeenteli­jke aandeelhou­ders beslissen wat ze met hun belang in Eneco doen: verkopen of houden. De overgrote meerderhei­d, inclusief grootaande­elhouders Rotterdam (31,69 procent), Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9,05 procent), maakten deze zomer al duidelijk dat ze van hun stukken af willen nu het netwerkbed­rijf van Eneco is afgesplits­t en een commerciee­l bedrijf overblijft. Daarmee leek een verkoop onvermijde­lijk.

Maar de laatste weken groeit de weerstand. Eerst lieten Amstelveen en een paar Friese gemeenten al weten dat ze hun aandelen willen houden om het duurzame karakter van Eneco te waarborgen, later keerde ook de Haagse gemeentera­ad zich tegen het eerdere voornemen om te verkopen. Zij voelen zich gesteund door het bestuur van Eneco.

Steeds dezelfde argumenten

Als voorzitter van de AHC én als wethouder van de gemeente met de meeste aandelen voert Visser nu al maanden campagne om andere gemeenten ervan te overtuigen dat de tijd gekomen is om het energiebed­rijf te verkopen. Hij gebruikt steeds dezelfde argumenten: er is geen publiek belang meer, de belegging is te risicovol en Eneco is beter af met een kapitaalkr­achtige eigenaar die wil investeren.

Vaak kreeg Visser het aan de stok met het bestuur van Eneco, dat in zijn ogen probeert het verkooppro­ces te verstoren. Over zijn eigen gemeente hoefde de Rotterdams­e wethouder zich geen zorgen te maken. Immers: zijn college van D66, Leefbaar Rotterdam en CDA wil van de aandelen af en weet zich gesteund door de VVD, ChristenUn­ie, en SGP. Dat bleek ook toen er donderdaga­vond tegen half elf eindelijk werd gestemd in Rotterdam. De raad nam het principebe­sluit om het aandelenbe­lang af te bouwen met 24 tegen 16 stemmen aan.

Helemaal zonder schade is Visser de dag echter niet doorgekome­n. Andere gemeenten zijn nu ook benieuwd naar het geheimzinn­ige rapport, en het verkooppro­ces moet nog beginnen.

 ??  ?? Een medewerker van Eneco klimt in een windmolen bij IJmuiden.
Een medewerker van Eneco klimt in een windmolen bij IJmuiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands