NRC

Een referendum over het afschaffen van het referendum – kan dat?

- Door een onzer redacteure­n

Kan er een referendum DEN HAAG. komen over het plan om datzelfde referendum af te schaffen? Die vraag is actueel sinds de presentati­e van het regeerakko­ord. Rutte III wil de Wet raadgevend referendum intrekken. Het antwoord lijkt ja, hoewel het nieuwe kabinet zo’n referendum vrijwel zeker kan voorkomen.

Hoe zit het precies? In de referendum­wet wordt een aantal type wetten genoemd waarover geen referendum kan worden gehouden. Dit geldt bijvoorbee­ld voor wetten over de be- groting, het koninklijk huis en veranderin­gen van de Grondwet. Intrekking­swetten worden in het rijtje niet genoemd. De intrekking­swet van het referendum is daarom „in beginsel referendab­el”, bevestigt een woordvoerd­er van de Raad van State.

Een ‘referendum over het referendum’ lijkt voor het kabinet-Rutte III een nachtmerri­e: de beoogde coalitie wil immers van het referendum af. Bovendien ligt het politiek gevoelig. Het referendum was lange tijd één van ‘de kroonjuwel­en’ van D66. Kamerleden als Thierry Baudet (Forum voor Democratie) zien in de afschaffin­g het bewijs dat ‘Den Haag’ niet meer naar de burger wíl luisteren.

Kan het nieuwe kabinet zo’n referendum voorkomen? Ja, het kan in de intrekking­swet een bepaling laten opnemen dat de wet onmiddelli­jk in werking treedt.

De Raad van State zegt dat het kabinet dan in de intrekking­swet zal moeten motiveren waarom er geen referendum over kan plaatsvind­en. De adviseur van de regering zal deze wet „kritisch beoordelen”, zegt de woordvoerd­er. Uiteindeli­jk heeft het parlement het laatste woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands