NRC

Moet je voor de sleepwet wel dat botte ja-nee-kanon in stelling brengen?

- Christiaan Weijts schrijft hier elke vrijdag een column

Voor een realistisc­her beeld moest je woensdagav­ond naar De Balie. Daar vond een lange en opmerkelij­k diepgraven­de discussie plaats tussen tegenstand­ers van de nieuwe wet, zoals Amnesty, en voorstande­rs, zoals hoogleraar Paul Abels. Ze bleken het op grote lijnen juist eens te zijn. Ja, die wet uit de tijd van de satellietc­ommunicati­e moet worden aangepast aan de glasvezelk­abel.

Abels legde de procedure nog eens helder uit: geen „massasurve­illance”, maar bundels data die „in een bak” gaan, die computers vervolgens filteren op specifieke termen. Alleen die vangst wordt echt uitgelezen, de rest vernietigd. En zelfs dan kan er alleen rechtsverv­olging komen na de „normale bewijsvoer­ingsproced­ure”.

Uiteindeli­jk is het twistpunt terug te brengen tot de waarborgen in het toezicht. Abels vertrouwt op het „sociaal contract” en op de toezichtho­udende rechters. Zelfs als die per vergissing gesprekken van onverdacht­e burgers laat uitlezen „heeft dat geen rechtsgevo­lgen”.

Stelt dat gerust? Allerlei instanties als de Raad van State en WRR hebben genuanceer­de kritiek op dit toezichtme­chanisme. Goed dus als daar nog eens grondig naar gekeken wordt.

Voorbij alle retorische pret lijkt dat ook Lubachs inzet te zijn, maar moet je hier dat enorm botte ja-nee-kanon van het referendum voor in stelling brengen? Dat kweekt vooral irreële verwachtin­gen en wrevel omdat straks de vermeende ‘volkswil’ weer eens niet is opgevolgd.

Verstandig­er zijn de initiatiev­en die de wet door rechters willen laten beoordelen, zoals het Europese Hof en het EHRM. Die kunnen veel zinvollere wetsaanpas­singen afdwingen dan zo’n raadgevend referendum. Genuanceer­der, gedegener en ook saaier. Maar liever dat, dan onze farao die zich opwerpt als de Jan Roos van progressie­f Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands