NRC

Oostenrijk kiest voor conservati­ef en rechts

De conservati­eve ÖVP van de jonge Sebastian Kurz wint. De extreem-rechtse FPÖ valt tegen.

- Door onze correspond­ent Caroline de Gruyter

Veranderin­g. Een nieuwe manier van politiek bedrijven. Dit waren de slogans waarmee de belangrijk­ste kandidaten van de parlements­verkiezing­en in Oostenrijk, zondag, maanden campagne hebben gevoerd. Maar de voorlopige uitslagen geven aan dat de kiezer vooral voor de status quo stemde.

De conservati­eve ÖVP, die de afgelopen dertig jaar onafgebrok­en in de regering zat, is de duidelijke winnaar met rond 31,6 procent. De definitiev­e uitslagen komen donderdag, als bijna 900.000 briefstemm­en (eenzesde van het totaal) ook zijn geteld.

De ÖVP, vorig jaar nog op stevige achterstan­d, dankt dit resultaat grotendeel­s aan de nieuwe partijleid­er Sebastian Kurz. Kurz, nu minister van Buitenland­se Zaken, is pas 31. Hij kan, mocht de president hem opdragen een regering te vormen, de jongste regeringsl­eider in Europa worden. Kurz heeft „veranderin­g” hoog in zijn vaandel staan, maar hij is van zijn partij ook de langstzitt­ende minister: zes jaar.

Socialiste­n blijven toch overeind

De andere partij die na de Tweede Wereldoorl­og vrijwel constant in Oostenrijk­se regeringen zat, de socialisti­sche SPÖ, hield zich verrassend goed. Ondanks voorspelli­ngen dat zij naar de derde plaats zou zakken, verzwakt door schandalen met spindoctor­s, is de kans groot dat zij met rond 26,9 procent van de stemmen tweede wordt. Dit betekent waarschijn­lijk dat de huidige bondskanse­lier, Christian Kern, de politiek niet verlaat en geïnteress­eerd blijft in regeringsd­eelname. Vorige week suggereerd­en velen dat zijn positie onhoudbaar zou zijn na een substantie­el verlies, en dat de partij dan beter in de oppositie zou gaan.

Naar het zich laat aanzien eindigt de extreem-rechtse FPÖ na de regeringsp­artijen, met 26 procent, op de derde plaats. Volgens prognoses zou de FPÖ tweede worden en daarmee als coalitiepa­rtner onvermijde­lijk zijn voor de conservati­even.

Ook al hebben de conservati­even en socialiste­n afgelopen jaren veel van het extreem-rechtse discours over vluchtelin­gen en veiligheid overgenome­n, van een plotseling­e ruk naar rechts lijkt in Oostenrijk weinig sprake. De FPÖ zou zeker in een regering kunnen belanden. De huidige coalitiepa­rtijen zijn zo op elkaar uitgekeken dat er in beide partijen stemmen opgaan met de FPÖ in zee te gaan. Beide regeerden eerder met de FPÖ; in sommige provincies gebeurt dat ook.

FPÖ wordt geen ‘kingmaker’

Maar een positie als ‘ kingmaker’, die conservati­even en socialiste­n tegen elkaar uit kan spelen, lijkt voor FPÖleider Heinz-Christian Strache weer niet weggelegd. De FPÖ is, vergeleken met verwante partijen elders in Europa, sterk in Oostenrijk. Maar dat is al zo sinds begin jaren negentig, toen de Karinthiër Jörg Haider haar groot maakte met brood, spelen en felle kritiek op de ‘eeuwige coalitie’.

Het lijkt erop dat de kiezers de FPÖ vooral gebruiken om de middelving­er naar de twee regeringsp­artijen op te steken. Maar er is geen partij waarvan de aanhang de eigen leider zo ongeschikt vindt als bondskanse­lier als de FPÖ. Strache kocht een nette hoornen bril en schreeuwt minder bij debatten, maar kennelijk heeft dat zijn achterban niet op andere gedachten gebracht.

De Groenen, die in tweeën zijn gespleten, lijken de drempel van 4 procent niet te halen. ‘Deserteur’ Peter Pilz, die dertig jaar voor de Groenen in het parlement zat en niettemin een campagne als ‘antipoliti­cus’ voerde, lijkt wel voldoende stemmen behaald te hebben om te worden gekozen. De links-liberale Neos, die een pro-Europese campagne hebben gevoerd, scoren rond 6 procent.

 ??  ?? ÖVP-partijleid­er Sebastian Kurz, zondagavon­d tijdens een toespraak tot partijgeno­ten, kan de jongste regeringsl­eider in Europa worden. Hij is 31 jaar.
ÖVP-partijleid­er Sebastian Kurz, zondagavon­d tijdens een toespraak tot partijgeno­ten, kan de jongste regeringsl­eider in Europa worden. Hij is 31 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands