NRC

Zo worden de nieuwe ministers straks gescreend

Kandidaat-bewindslie­den worden in allerlei opzichten doorgelich­t. Zelfs op hun werkster wordt gelet, ondervond Gerrit Zalm in 1994. Maar groen licht van diensten als de AIVD is nog geen garantie tegen problemen later.

- Door onze redacteur Kees Versteegh

Begin 2007 was er werk aan de winkel voor de AIVD. Het vierde kabinet-Balkenende zou in februari aantreden, en telde enkele kandidaten met een voor de AIVD interessan­t verleden. Zo was Ella Vogelaar (Wonen en Integratie, PvdA) lid geweest van de Communisti­sche Partij Nederland (CPN). Ex-kraakster Jet Bussemaker (Volksgezon­dheid, PvdA) was bestuursli­d geweest van Res Publica, een stichting die volgens de AIVD nauwe banden onderhield met groepen rond de gewelddadi­ge actiegroep RaRa (Revolution­aire Anti-Racistisch­e Actie).

Volgens de archieven van de geheime dienst waren er echter geen aanwijzing­en dat Vogelaar of Bussemaker in verband konden worden gebracht met acties die de nationale veiligheid dan wel democratis­che rechtsorde hadden geschaad, de criteria op basis waarvan wordt getoetst. Beiden kregen binnen een paar dagen groen licht. Wouter Bos, destijds de politieke baas van Vogelaar en Bussemaker, deed evenmin moeilijk. „Hij constateer­de dat het in de jaren zeventig helemaal bij de tijdgeest paste”, schrijft Vogelaar in haar memoires (2009) over het gesprek met Bos over haar CPN-verleden.

Dezer dagen wordt ‘stap 42’ (van de 50) gezet, zoals de parlementa­ire historici Carla van Baalen en Alexander van Kessel de screenings­fase noemden in hun standaardw­erk over kabinetsfo­rmaties. Kandidaten met een radicaal verleden zoals in 2007, zitten er deze keer hoogstwaar­schijnlijk niet bij. Nieuwkomer­s zullen worden gecheckt op algemenere zaken zoals een mogelijk strafblad, eventuele problemen met de fiscus, onduidelij­kheden over nevenfunct­ies, of gedoe over declaratie­s of mogelijke belangenve­rstrengeli­ngen.

Zo zal bijvoorbee­ld worden gekeken hoe CDA-senator Wopke Hoekstra, kandidaat voor het ministerie van Financiën zoals ingewijden aan Het Financieel­e Dag

blad melden, zijn zakelijke belangen onderbreng­t. Hoekstra is partner bij McKinsey. Het adviesbure­au doet veel werk voor de rijksoverh­eid.

Omdat in het laatste kabinet ophef ontstond over de zakelijke activiteit­en van echtgenote­n van de VVD-ministers Melanie Schultz van Haegen en Edith Schippers, zal waarschijn­lijk ook naar activiteit­en van partners worden gekeken. Het Handboek voor aantredend­e bewindslie­den, dezer dagen waarschijn­lijk veel ge- raadpleegd door ministers-kandidaten, omschrijft precies wanneer er wel en niet van belangenve­rstrengeli­ng sprake is.

Mannen in regenjasse­n

De screenings­fase is met de nodige mystificat­ies omgeven. Alsof familieled­en en vrienden van kandidaten voor de ministersp­loeg bezoek krijgen van mannen in regenjasse­n. Niets is minder waar. De AIVD doet alleen een feitenonde­rzoek naar elke kandidaat-bewindsper­soon. Dat betekent dat ze kijkt of de persoon in de archieven van de dienst voorkomt. De dienst bericht aan de kabinetsfo­rmateur of dat zo is. Mocht dat zo zijn dan kan de formateur om nadere inlichting­en vragen, zowel aan de kandidaat als aan de geheime dienst.

Het was kabinetsfo­rmateur en latere premier Piet de Jong die in 1967 met de screenings­procedure begon. De oud-onderzeebo­otkapitein wilde weten of de toekomstig­e bewindslie­den mensen waren die „ik ten tijde van oorlog aan boord zou willen hebben”. De toenmalige BVD moest dat uitzoeken. Sindsdien gebeurde het, voor zover bekend, nooit dat kabinetsfo­rmateurs louter op basis van AIVDonderz­oek een ministers-kandidatuu­r van iemand torpedeerd­en.

Het zijn de politieke partijen die, veel meer dan de dienst in Zoetermeer, weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Als ze daarover toch twijfelen kan de partijvoor­zitter de AIVD vragen een feitenonde­rzoek te doen. Hoe vaak een kandidaat voor een ministersp­ost al ver voor de kabinetsfo­rmatie is gestruikel­d, is onbekend.

Mede door talloze affaires hebben de partijen de teugels aangetrokk­en, al kan dat altijd nog beter. De affaire rond PvdApoliti­cus Co Verdaas in 2012 bewees dat. Verdaas, benoemd tot staatssecr­etaris voor Economisch­e Zaken, bleek onjuiste reisdeclar­aties te hebben ingediend als gedeputeer­de in Gelderland. Hoewel daarover al geruchten circuleerd­en in de provincial­e politiek, waren die voor zowel ambtelijke diensten als de PvdA geen beletsel voor een benoeming tot staatssecr­etaris. Toen de PVV in de Gelderse Provincial­e Staten de kwestie oprakelde, en

de Volkskrant erover berichtte, moest Verdaas na een maand aftreden.

Op safe spelen

Mede door dit soort affaires spelen partijen op safe. Ze benoemen vaak een kandidaat uit de Haagse binnenwere­ld om gedoe te voorkomen. Bussemaker kon, in 2007 gecheckt door de AIVD, in 2012 terugkeren als minister van Onderwijs in

Door talloze affaires hebben politieke partijen de teugels aangetrokk­en – al kan dat nog beter

het tweede kabinet-Rutte. Van de huidige kandidaten op de onvermijde­lijke ‘Ik word genoemd’-lijstjes is een flink aantal hetzij nu al bewindsman (Rutte, Dekker), hetzij Kamerlid (Koolmees, Schouten) hetzij oud-topambtena­ar (Ollongren).

Geen symbolisch ritueel

Dat betekent niet dat de screening een leeg en symbolisch ritueel is. Dat ondervond nota bene de werkster van Gerrit Zalm, kandidaat voor het ministerie van Financiën in 1994. Toen kreeg Zalm de gebruikeli­jke vraag van de kabinetsfo­rmateur – toen Wim Kok (PvdA) – „of er nog zaken zijn die op enigerlei wijze in de toekomst een probleem op kunnen leveren.”

Zalm, zo schrijft hij in zijn memoires (2009), kon niets beters verzinnen dan zijn werkster. Kok stuurde hem subiet naar de directeur-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën. Een minister op Financiën met een zwart betaalde werkster? Er volgde ook een eis tot BVD-screening. De werkster weigerde echter mee te werken. Voor het bureau voor ‘witte werksters’ gold hetzelfde.

De toekomstig minister van Financiën zag zich genoodzaak­t op zoek te gaan naar een andere werkster die geheel wit werd betaald. Gezien deze voorgeschi­edenis is de kans aanwezig dat de werkster in huize Hoekstra – mocht die er zijn – ook aan nader onderzoek wordt onderworpe­n.

Het AIVD-onderzoek is meestal snel klaar, en behelst niet meer dan een administra­tieve handeling. Bij beruchte kwesties uit het verleden waarbij een kandidaat, of kersverse bewindsman genoodzaak­t zag zich terug te trekken, speelde de dienst nauwelijks of geen rol. In 1982 schoof de VVD NOS-verslaggev­er Charles Schwietert naar voren voor het staatssecr­etariaat van Defensie in het eerste kabinet-Lubbers. Hij kwam door de screening. Meteen daarna lekte via Trouwen later ook andere media uit dat Schwietert in zijn ingediende cv had gelogen over zijn opleiding, officierss­tatus en academisch­e titel. Schwietert was vier dagen staatssecr­etaris.

Twintig jaar later, in 2002, moest LPFpolitic­a Philomena Bijlhout al na luttele uren als staatssecr­etaris ontslag nemen. Zij had niet de waarheid verteld over haar verleden bij een militie van de Surinaamse legerleide­r Desi Bouterse. Ook zij had eerder groen licht gekregen. RTL Nieuws bracht de onthulling die Bijlhout alsnog haar baan kostte. Kandidaat-bewindslie­den zijn dus alvast gewaarschu­wd: het groene vinkje van AIVD of andere diensten, is geen garantie tegen gedoe later.

 ??  ??
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BEWERKING FOTODIENST NRC ?? Als alles loopt volgens planning, staat het kabinet-Rutte III donderdag 26 oktober op het bordes van Paleis Noordeinde.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BEWERKING FOTODIENST NRC Als alles loopt volgens planning, staat het kabinet-Rutte III donderdag 26 oktober op het bordes van Paleis Noordeinde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands