NRC

Dodelijkst­e aanslag Somalië: dodental stijgt tot ruim 300

Zaterdag ontplofte een truck vol explosieve­n bij een hotel. Het gaat om de dodelijkst­e aanslag ooit in Somalië of zelfs in Afrika.

- Door een onzer redacteure­n

Het dodental van de aanslag, afgelopen zaterdagmi­ddag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, is opgelopen tot boven de 300. Dat zeggen hulpverlen­ers. De Somalische regering sprak eerder maandagoch­tend over ten minste 276 doden. Er zijn honderden gewonden.

De aanslag, met een vrachtwage­n vol explosieve­n, is de dodelijkst­e in heel Afrika ooit. Bij een bomaanslag in 1998 op de Amerikaans­e ambassade in de Keniaanse hoofdstad Nairobi lieten 213 mensen het leven. Die was het werk van Al-Qaeda.

De met explosieve­n geladen vrachtwage­n ontplofte zaterdag in een drukke, doorgaande straat in het centrum van Mogadishu, naast een hotel en vlakbij enkele ministerie­s.

De ravage in het gebied is enorm. Het hotel werd bijna helemaal verwoest, alsmede tal van andere gebouwen in de omgeving. Ook de ambassade van Qatar werd door de klap ernstig beschadigd.

Mogelijk was het de bedoeling om een aanslag te plegen op een overheidsg­ebouw, sommigen noemen het ministerie van Buitenland­se Zaken. Maar de truck werd tegengehou­den bij een wegversper­ring. De ravage van de ontploffin­g was waarschijn­lijk extra groot doordat ook een tankwagen explodeerd­e. In ieder geval werden veel burgers op straat gedood. Ooggetuige­n spraken over ernstig toegetakel­de lichamen die verspreid liggen op straat en onder de puinhopen.

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed heeft drie dagen van nationale rouw afgekondig­d. De aanslag is nog niet opgeëist maar volgens de regering is Al-Shabaab verantwoor­delijk. Deze islamitisc­he terreurorg­anisatie pleegt met enige regelmaat aanslagen op belangrijk­e plaatsen in de hoofdstad, maar ook elders in het land en in buurland Kenia.

Laffe daad

De Verenigde Staten spreken van een „laffe aanslag” die de „betrokkenh­eid” van de VS in Somalië „in de strijd tegen terrorisme versterkt”. De VS voeren met regelmaat aanvallen met drones uit tegen Al-Shabaab.

De speciale VN-afgezant voor Somalië, Michael Keating, zegt diep geschokt te zijn door deze „weerzinwek­kende aanslag”.

Zondag gingen inwoners van Mogadishu de straat op om te demonstrer­en tegen het geweld. Zes jaar geleden werd Al-Shabaab verdreven uit de hoofdstad. Afgelopen juni nog werden zeker dertig mensen gedood bij een gijzeling van strijders van Al-Shabaab in een restaurant. In januari liet de terreurgro­ep een autobom ontploffen bij een hotel in Mogadishu waarna schutters het vuur openden op de hotelgaste­n. Hierbij werden 28 mensen gedood.

 ??  ?? Somalische soldaten patrouille­ren zondag op de plaats van de explosie in Mogadishu, een dag eerder.
Somalische soldaten patrouille­ren zondag op de plaats van de explosie in Mogadishu, een dag eerder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands