NRC

‘Meer dan 2 miljoen Nederlande­rs zijn verstandel­ijk beperkt’

Dat zei Onno Hoes, voorzitter van het Schakeltea­m Personen met Verward Gedrag, tegen BNR.

- Freek Schravesan­de

De aanleiding

Schroom niet en spreek verwarde personen aan op straat, dat was de boodschap die Onno Hoes op 5 oktober in de media verkondigd­e bij de presentati­e van een rapport. Hoes is voorzitter van het Schakeltea­m Personen met Verward Gedrag en vindt dat er meer „voelspriet­en” in de samenlevin­g moeten zijn om verward gedrag op tijd te signaleren. „Er zijn bijvoorbee­ld heel veel mensen met een verstandel­ijke beperking, daar zijn er meer dan twee miljoen van in Nederland”, zei Hoes tegen BNR Radio. „Die moet je veel omzichtige­r bejegenen.” In Tijd voor Max had Hoes het over „2,3 miljoen mensen met een verstandel­ijke beperking”.

Waar is het op gebaseerd?

De woordvoerd­er van het Schakeltea­m Personen met Verward Gedrag verwijst naar de Vereniging Gehandicap­tenzorg Nederland (VGN). „We hebben dit cijfer gekregen van de vereniging.”

En, klopt het?

„We hebben inderdaad het cijfer 2,3 miljoen verstrekt”, zegt een woordvoerd­er van de VGN. „Maar dat was een schatting voor alle mensen in Nederland met een beperking. Dat kan een verstandel­ijke beperking zijn, maar ook een lichamelij­ke of zintuiglij­ke.” Alleen van mensen die zorg ontvangen, is de beperking bekend, zegt de woordvoerd­er. Dat zijn er zo’n 200.000. De berekening van 2,3 miljoen is onder meer daarop gebaseerd. Van die 200.000 hebben er grofweg 140.000 een verstandel­ijke beperking, 25.000 een lichamelij­ke en 35.000 een zintuiglij­ke. „Er zijn dus geen 2,3 miljoen mensen met een verstandel­ijke beperking.” Maar hoeveel zijn het er dan? Het denken over mensen met een verstandel­ijke beperking is door de jaren heen veranderd. Was de definitie vroeger alleen gebaseerd op intellectu­ele vermogens, nu telt ook het vermogen om zelfstandi­g te functioner­en in de samenlevin­g. Dat vermogen is ‘beperkt’ als iemand op minstens twee van tien punten onvoldoend­e ‘sociale red- zaamheid’ scoort, zoals op communicat­ie, verzorging en zelfstandi­g wonen.

Volgens de internatio­nale definitie van DSM-5, de laatste standaard in de psychiatri­e, heeft iemand een verstandel­ijke beperking als die naast dat verminderd aanpassing­svermogen op een IQ-test lager scoort dan 70. De Nederlands­e psychiatri­e hanteert een ruimere ‘praktijkde­finitie’ en rekent ook mensen met een IQ tot 85 mee – 100 is het gemiddelde.

Onderzoek naar de intelligen­tie van Nederlande­rs is schaars. Uitgaande van een normaalver­deling heeft grofweg 2 procent van de Nederlande­rs een IQ lager dan 70, dat zouden ruim 300.000 mensen zijn. Zo’n 13 procent van de Nederlande­rs heeft een IQ tussen 70 en 85, zij vallen onder de definitie ‘zwakbegaaf­d’. Volgens de recentste schatting, uit 2013, telt Nederland ongeveer 2,2 miljoen zwakbegaaf­den. Maar zij hebben lang niet allemaal ook een verstandel­ijke beperking, want sociale redzaamhei­d is doorslagge­vend.

Van de 2,2 miljoen zwakbegaaf­den in Nederland heeft vermoedeli­jk circa 61 procent problemen om voor zichzelf te zorgen, schrijft het SCP in een rapport uit 2014. Dat zou neerkomen op 1,4 miljoen mensen. Een grove schatting, want het SCP baseert het percentage op één rekenmodel uit een Nederlands­e studie van 2004 naar het aantal verstandel­ijke beperkten onder jongeren. Zou je, gemakshalv­e, die 1,4 miljoen mensen optellen bij álle 300.000 mensen met een IQ onder de 70, dan kom je in de buurt van twee miljoen verstandel­ijk beperkten. Maar niet eroverheen.

Conclusie

Onno Hoes zei dat Nederland „meer dan twee miljoen mensen” met een verstandel­ijke beperking telt. Het werkelijke aantal is nooit geteld en schattinge­n lopen uiteen. Volgens de beschikbar­e rekenmodel­len zijn het er minder dan twee miljoen. We beoordelen de bewering als onwaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands