NRC

De tandarts zat onnodig lang aan ze

-

Merel Thie andaag wordt de strafzaak tegen tandarts Jamrad P. (32) behandeld. Twee patiënten betichten hem ervan dat hij ze met seksuele intenties heeft aangeraakt. Zijn broer, die orthodonti­st is, staat ook terecht voor het lastigvall­en van (andere) patiënten. Maar dat gebeurt in een aparte zaak. De vraag die vrijwel iedereen zich zal stellen – is het toeval dat twee broers hiervan worden beschuldig­d? – blijft in de rechtszaal buiten beschouwin­g.

Jamrad is door het medisch tuchtcolle­ge al, voor grotendeel­s dezelfde feiten, twaalf maanden geschorst, waarvan tien voorwaarde­lijk.

De twee patiëntes zijn zussen. Ze dachten aanvankeli­jk dat ze zich iets inbeeldden, zo terloops waren de aanrakinge­n door Jamrad. Hij haalde ze bijvoorbee­ld op uit de wachtkamer, sloeg een arm om hen heen en liet dan zijn hand zakken naar hun billen. Of hij legde een servet op hun borst voorafgaan­d aan de behandelin­g en streek dat dan net wat te uitgebreid glad. Bij het laatste bezoek, vertelt één van de zussen, ‘masseerde’ hij haar rechterbor­st.

Jamrad P., ontkent. Als zoon van Afghaanse vluchtelin­gen „uit een gerespecte­erde familie” is hij op 10jarige leeftijd in Nederland gekomen en „dankbaar voor de kansen” die hem hier geboden zijn. Hij noemt het „verschrikk­elijk hoe verhalen worden omgedraaid”.

Zijn advocaat, Anno Huisman, vraagt zich af waarom de vrouwen voor vervolgafs­praken naar de tandarts gingen als ze zijn aanrakinge­n dubieus vonden.

De zussen zijn niet bij de zitting, maar tegen de rechter-commissari­s zei de ene dat ze twijfelde aan haar eigen waarneming. Pas bij haar laatste bezoek, in december 2016, wist ze het zeker: ze beeldde zich het niet in.

Hoewel zelfs de officier van justitie zegt dat „er weleens ergere dingen” voorbijkom­en in dit soort zaken, ligt het leven van de twee vrouwen volgens hun slachtoffe­rverklarin­g volledig in puin als gevolg van de aanrakinge­n door de tandarts. Een medewerker van Slachtoffe­rhulp leest die voor. Eén van de twee vrouwen heeft nu „veel angst” voor mannen in het algemeen. In de supermarkt vermijdt ze de rij waar een man achter de kassa zit. Ze is blij als de dag voorbij is en ze „niemand heeft hoeven zien”.

Ook het leven van haar zus is totaal gederaille­erd door de aanrakinge­n van de tandarts. „Ik liet het gebeuren en daardoor ben ik mezelf kwijtgeraa­kt.” Ze kan, zegt ze, niet meer de spontane moeder zijn die ze was. Ze gaat ook „liever de deur niet meer uit”. Zij en haar zus eisen ieder 600 euro smartegeld.

Zijn advocaat probeert de zussen neer te zetten als labiele vrouwen, die Jamrad niet nodig hadden om in de war te raken. Bovendien, suggereert hij, zijn hun verklaring­en volledig op elkaar afgestemd. Hij heeft zelfs een motief bedacht: „Het kwartje viel bij mij toen ik hoorde dat één van de zussen nog een openstaand­e rekening had.” Maar ook twee assistente­s hebben gezegd dat Jamrad vrijpostig was, niet zozeer door ze aan te raken (al ‘stoeide’ hij met één van hen) maar vooral door opmerkinge­n over hun figuur of seksuele voorkeuren. De officier van justitie eist zes maanden onvoorwaar­delijke gevangenis­straf tegen Jamrad.

Advocaat Huisman vindt dat zijn cliënt al bijzonder is gestraft als gevolg van de publicitei­t. Van de tweeduizen­d patiënten uit zijn praktijk zijn er na de publicitei­t 160 opgestapt. Overigens heeft van die tweeduizen­d patiënten niet één zich na de publicitei­t gemeld met vergelijkb­are verhalen. „Dat zie ik als ontlastend”, stelt Huisman.

De rechtbank heeft „geen aanknoping­spunten waaruit zou blijken dat aangeefste­rs liegen”. Dat de zussen in eerste instantie twijfelden aan wat hen was overkomen, vindt de rechtbank „gezien de setting van arts-patiënt en het soort ontuchtige handelinge­n niet vreemd”. De rechters vinden dat de gevolgen van de negatieve publicitei­t voor Jamrad strafverla­gend moeten werken, net als de schorsing door het tuchtcolle­ge. Ze leggen een werkstraf van 180 uur op en een voorwaarde­lijke celstraf van twee maanden. Ook moet hij de slachtoffe­rs 1.200 euro betalen. De zaak tegen de broer van Jamrad wordt aangehoude­n omdat de rechter nog een getuige wil horen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands