NRC

Vaar niet op deernis voor enkelen bij

-

Met Orkambi, een medicijn tegen taaislijmz­iekte, winnen we 3.480 gezonde levensjare­n voor 1,5 miljard euro. Dat bedrag zou voor cardiologi­e veel meer opleveren, namelijk 36.585 levensjare­n, aldus orige week vernam ik dat Orkambi, een medicijn tegen taaislijmz­iekte, niet wordt vergoed omdat de prijs niet in verhouding staat tot de opbrengste­n, al is er nog hoop op een nieuwe onderhande­lingsronde met de fabrikant. Patiënten een effectieve behandelin­g onthouden is zo pijnlijk dat ik me de ervaring van een patiënt die het overkomt niet eens voor kan stellen. Collega’s die ik erover sprak, hadden gemengde gevoelens: deze beslissing doet pijn en toch zagen zij en ik er ook wijsheid in. Hieronder beschrijf ik de twee argumenten die we het belangrijk­st vonden. Tijdens het schrijven ben ik nooit vergeten dat het oneindig veel eenvoudige­r is om te schrijven over de ziekte van iemand anders dan wanneer het jezelf betreft.

De kosten in de zorg stijgen en dat benauwt beleidsmak­ers die zich verantwoor­delijk voelen voor het betaalbaar houden van de premie en het toegankeli­jk houden van de zorg. De wens controle te houden over uitgaven leidt tot harde maatregele­n zoals budgetplaf­onds in de ggz en de hoofdlijna­kkoorden met ziekenhuiz­en. Zo’n plafond betekent dat wanneer we kiezen om patiënten met taaislijmz­iekte te behandelen andere patiënten niet of pas later behandeld kunnen worden. Het is nog ingewikkel­der: als behandelin­g van andere patiënten meer gezondheid oplevert voor hetzelfde geld, leidt vergoeding van Orkambi tot een verlies aan totale gezondheid. We kunnen die andere patiënten niet zomaar vergeten.

Cijfers doen gevoelsmat­ig weinig recht aan de gevoelighe­id van de discussie, maar bieden wel inzicht in de moeilijke keuzen waar onze samenlevin­g voor staat. Uit onderzoek weten we dat cardiologi­e de afgelopen jaren gemiddeld voor 41.000 euro een gezond levensjaar bracht. Met de

werkt bij het Institute for Medical Technology Assessment, Erasmus Universite­it. delingen tegen kanker die nu slechts voor kleine groepen worden voorgeschr­even omdat ze zo duur zijn. Zo beschouwd leidt het verhogen van de premie om Orkambi te vergoeden alsnog tot verlies aan gezondheid, want als we het extra premiegeld anders uitgeven kunnen we meer gezondheid creëren. Natuurlijk zouden ook alle nieuwe behandelin­gen gewoon voor de vraagprijs kunnen worden opgenomen in het basispakke­t, maar dat zal grote consequent­ies hebben voor andere collectiev­e verantwoor­delijkhede­n, zoals politie op straat of salarissen voor leraren. en tweede, en dit argument is minder tastbaar: er is een grens aan wat Nederlande­rs kunnen en willen betalen voor zorgpremie. Verhoginge­n liggen gevoelig. Als we het erover eens zijn dat het zorgbudget gelimiteer­d is, simpelweg omdat er een grens is aan wat Nederlande­rs kunnen en willen betalen, zal er een moment zijn waarop we ‘nee’ moeten zeggen tegen een nieuwe behandelin­g. Ik hoop zelf dat we dan ‘nee’ zeggen tegen een behandelin­g die heel duur is ten opzichte van de opbrengste­n zodat niet in november al het geld op is en er botweg een patiëntens­top moet worden ingezet.

De huidige prijs van de behandelin­g van taaislijmz­iekte leidt ertoe dat patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en die we hen gunnen. Een duivels dilemma: Orkambi niet vergoeden schaadt patiënten met taaislijmz­iekte, Orkambi wel vergoeden schaadt andere patiënten die ook zorg nodig hebben.

Aan hen die stellen dat we Orkambi of andere behandelin­gen altijd moeten vergoeden, ongeacht deze prijs, wil ik vragen: zijn we echt bereid om gezondheid in andere patiënten te verliezen eenvoudigw­eg omdat we geen ‘nee’ konden zeggen tegen de partij die het eerst was en het luidst om vergoeding riep?

 ??  ?? huidige prijs van Orkambi kost dat 400.000 euro, want er worden over de levensduur van een patiënt ongeveer 4,64 gezonde jaren gewonnen voor ongeveer 2 miljoen euro. Bij de ongeveer 750 patiënten in Nederland die in aanmerking komen voor het middel...
huidige prijs van Orkambi kost dat 400.000 euro, want er worden over de levensduur van een patiënt ongeveer 4,64 gezonde jaren gewonnen voor ongeveer 2 miljoen euro. Bij de ongeveer 750 patiënten in Nederland die in aanmerking komen voor het middel...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands