NRC

Veel moderne conflicten worden gekenmerkt door onvoorzien­e effecten. Het is de Eerste Wereldoorl­og vreest

-

ls kind van een land dat tussen 1914 en 1918 ongeschond­en bleef, mocht ik dit weekend iets zeggen bij de herdenking van de Slag bij Passendale in Zuidwest-België. Aldus ontdekte ik dat dit conflict eigenlijk veel relevanter is voor onze tijd dan de eindeloos aangehaald­e en verfilmde Tweede Wereldoorl­og.

Waar Hollywood en de filmindust­rie dol zijn op de Tweede Wereldoorl­og, laten ze de Eerste goeddeels liggen. Dit is te begrijpen, want wat is er mooier voor visuele verhalenve­rtellers dan een echte slechterik? Zo kan de kijker zich volledig identifice­ren. Met zulke felle en simpele emoties verkoop je films.

De totale vernietigi­ng van de nazi’s was gerechtvaa­rdigd en daarom is Saving Private Ryan over de geallieerd­e landing op D-Day ondanks alles een opwekkende film. Het goede overwint. Zelfs de gratuite misantropi­e van Quentin Tarantino is te pruimen wanneer hij in Inglouriou­s Basterds een groep Amerikaans-Joodse soldaten zich te buiten laat gaan aan wraakexerc­ities tegen de nazi’s.

Maar verplaats nu Saving Private Ryan naar de greppels van Verdun of de Somme. Vijftigdui­zend Britse jongens en mannen verdronken hier in de modder. Dan had je de ruim vierhonder­dduizend soldaten die op een andere manier werden gedood of gewond. Tel daarbij op de miljoenen getraumati­seerden, onder wie Adolf Hitler.

En waartoe? Er zijn geen simpele slechterik­en in de Eerste Wereldoorl­og en geen happy end. Niemand wilde een conflict op deze schaal. Niet voor niets heet het standaardw­erk over de politiek in de aanloop ernaar Slaapwande­laars . De toenmalige Britse premier Asquith wist zeker dat zijn land erbuiten zou blijven. Bijna alle partijen wisten zeker dat ze gingen winnen, en snel ook. „Weer thuis voordat de bladeren vallen.”

Dat liep even anders en zo bevat de Eerste Wereldoorl­og veel zinvollere lessen voor de wereld anno nu dan de Tweede. Want veel conflicten en politieke processen in onze tijd worden gekenmerkt door onzekerhei­d, dubbelzinn­igheid en onvoorzien­e neveneffec­ten. Zie de missie in Afghanista­n of het conflict in Oekraïne. Neem het gekmakend onvolkomen nucleair akkoord met Iran. Zie de eurocrisis in Griekenlan­d of de politieke en binnenkort economisch­e verlamming waarin het Verenigd Koninkrijk sinds het referendum zit. Niemand zag dit aankomen en nie- mand wilde het – ook de Brexiteers niet, die net zo onvoorbere­id het vertrek uit de EU bepleitten als hun landgenote­n honderd jaar terug de oorlog verwelkomd­en.

De Eerste Wereldoorl­og stemt tot nederighei­d. Zo leerde men uiteindeli­jk de les dat je jezelf zomaar in een oorlog kunt rommelen. Met die gedachte voerde de Britse premier Chamberlai­n zijn appeasemen­tpolitiek ten opzichte van Hitler. Toen de dictator onverzadig­baar bleek, moest men alsnog vechten – tegen een inmiddels aanzienlij­k sterker Duitsland. Nadien dacht men weer uit de geschieden­is te kunnen leren: het Kwaad moet je juist zo vroeg mogelijk aanpakken. Met dit argument werd in 2003 Irak binnengeva­llen, met catastrofa­le gevolgen. De geallieerd­en hadden zich niet voorbereid omdat ze vertrouwde­n op de kracht van hun eigen goede bedoelinge­n. Saddam Hussein was immers de nieuwe Hitler.

W.F. Hermans stelde ooit vast dat de ellende in de wereld niet alleen teruggaat op Moedwil maar ook op het zo veel moeilijker te bestrijden Misverstan­d. Hermans was dan ook geen filmmaker. Hij was een schrijver. Joris Luyendijk is journalist

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands