NRC

Reversed Godwin

-

Op de Achterpagi­na werd zaterdag de vormgeving van danceraves vergeleken met de vormgeving van nazibijeen­komsten. Op sociale media klonk kritiek. Die was soms ook creatief. Een compilatie. fgelopen zaterdag vergeleek NRC -redacteur Bernard Hulsman in zijn serie ‘Nauwe Verwanten’ – waarin hij bijvoorbee­ld de Sagrada Familia vergelijkt met een termietenh­euvel – de vormgeving van technorave­s met de vormgeving van nazibijeen­komsten uit de jaren dertig ( Eén meute, één beat, één dj). Denk aan de opzwepende muziek, de lichtshows, de voorganger op een verhoging, de massavervo­ering. Hij schrijft: „De lichtstral­en die de duisternis boven de dansende meutes doorklieve­n, doen denken aan de 130 lichtbunde­ls die in de jaren dertig soms 300.000 (para)militairen en andere aanwezigen omringden op het Zeppelinfe­ld in Neurenberg tijdens de Reichspart­eitage van de NSDAP.”

Het stukje stond op de Achterpagi­na, maar online verdween de context van deze vrijplaats in de krant. Op sociale media werd de vergelijki­ng al snel een vergelijki­ng tussen dancepubli­ek en nazi’s. Los daarvan vond een aantal lezers de vormvergel­ijking zelf smakeloos en beledigend. De hoofdredac­tie was het daarmee eens en verwijderd­e het stukje online.

FRITS ABRAHAMS

Wat opviel was dat de reacties – vaak van twitterend­e danceliefh­ebbers – soms opvallend creatief waren. Neem het filmpje dat filmmaker @jankatsma maakte. Hij vindt dat „dansen en extase zo oud als de mensheid zijn” en dat Hulsman daarom beter de vergelijki­ng had kunnen maken met „dansende mensen met trommels rond een kampvuur”. Om het ongepaste van de vergelijki­ng te illustrere­n, doorsneed hij zwart-wit beelden van massale nazibijeen­komsten met (ook in zwart-wit) beelden van modern dancepubli­ek. Een blikken Polygoonjo­urnaalstem las bij Lichtbunde­ls bij dancefesti­val Tomorrowla­nd (2014). wijze van voice-over de integrale tekst van ‘Nauwe Verwanten’ voor. Een absurdisti­sch filmpje is het resultaat.

3FM-dj @hermandepe­rman twitterde een foto van massa’s nazi-aanhangers met vlaggen met hakenkruiz­en op de voorgrond en schreef daar- bij: „Zin in #ade #nrc”. @dirkbaart schrijft bij een foto waarop Hitler zich over een landkaart buigt: „Wanneer je je buigt over het blokkensch­ema van het ADE.”

Abel Vlaanderen, freelance muziekjour­nalist met een bachelor geschieden­is, stuurde een klacht en zette een en ander in historisch perspectie­f. Wat veel dansliefhe­bbers nog ongenoemd lieten: „Hulsman vergeet dat techno aan het eind van de jaren tachtig in Detroit ontstond, in Afro-Amerikaans­e en LGBTQI-gemeenscha­ppen die een uitweg zochten voor de grimmige realiteit. De oorsprong van techno is gebaseerd op ideeën over gelijkheid.”

„Een enorme godwin”, noemde filmmaker Jan Katsma de publicatie. Volgens de wet van Godwin ontaardt een onlinedisc­ussie altijd in vergelijki­ngen met de nazi’s of Hitler. Maar architect @kavander merkt op: „Bij Godwin eindigt discussie met nazivergel­ijking. Hier begon die ermee. Reversed Godwin dus.” Monique Snoeijen De column van Pia de Jong (Flessenpos­t) staat dinsdag in NRC.

IKJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands