NRC

Pipo rijdt zijn ezel niet zomaar naar Kerkrade

Komende twee weken trekt Pipo de Clown op tv langs Nederlands­e plaatsen. Kerkrade, Putten, Oss: ze betaalden er allemaal voor. ‘Gezonde indoctrina­tie.’

- Paul van der Steen

Op een goed voorbereid reisplan viel Pipo de Clown in eerdere tv-series zelden te betrappen. Het ezeltje Nononono kon de woonwagen overal naartoe trekken. ‘Pipo de Clown en Mamaloe / Reizen door de zon en regen / Langs de wijde wereldwege­n’, klonk het in de begintune.

De bestemming­en in de nieuwe tvserie van Pipo (vanaf maandag op RTL 8) zijn echter niet toevallig gekozen. Gemeenten konden zich inkopen. Lingewaard, Smallinger­land, Opsterland en Molenwaard toonden bijvoorbee­ld interesse. De clown en zijn vrienden trekken ook naar plaatsen als Kerkrade, Putten en Oss, die eveneens hun vinger opstaken voor een beetje Pipo-promotie.

„Het verzoek kwam voorbij en wij hebben positief gereageerd”, vertelt Tim Weijers, wethouder van onder meer toerisme, public relations en marketing in Kerkrade. „De kinderseri­e sluit prima aan bij onze campagne Beleef Kerkrade.”

De gemeente in het zuidoosten van Limburg investeert uitgesmeer­d over meerdere jaren 200.000 euro in imago-opbouw. „Buiten de provincie hebben mensen nauwelijks een beeld bij Kerkrade. Binnen de provincie is het beeld erg wisselend. Bovendien Pipo de Clown gaat op bezoek in de gemeente Kerkrade. willen we de burgers weer trots maken op Kerkrade.”

De Pipo-aflevering kost Kerkrade 6.500 euro. „Als tegenprest­atie worden we genoemd en bezoekt de clown twee van onze topattract­ies: het kloosterco­mplex Rolduc en de dierentuin GaiaZoo. En het mooie van kinder-tv is dat het eindeloos opnieuw wordt bekeken. De gezonde indoctrina­tie gaat dus ook na de eerste uitzending door.”

Passende Pipo-plekken

Gemeentes met geld werden niet altijd als subsidiënt geacceptee­rd. „Voorwaarde was wel dat de plekken een beetje passen bij Pipo”, zegt Michael van Hoorne, directeur van Van Hoorne Entertainm­ent, producent van de nieuwe serie rond de clown. „In een aantal gevallen is een gemeente daarom afgevallen of zijn we binnen de gemeente op zoek gegaan naar passender plekken.”

De grote verhaallij­n van de serie van tien aflevering­en stond al, maar door de keuzes van de gemeentes veranderde nog het een en ander. „De schrijver is steeds mee geweest op locatiebez­oek en heeft de scripts daarna aangepast.”

Volgens Van Hoorne vergt het maken van televisie voor de commerciël­en, „ook kindertele­visie”, het vinden van partners. „Die aanpak is niet nieuw”, zegt hij. „Ik heb zelf mijn eerste buitenland­se woorden geleerd via Bassie & Adriaan. Die werkten ook al slim samen met de verkeersbu­reaus van de landen die ze bezochten. Van Hoorne: „We hopen met deze serie andere gemeentes enthousias­t te krijgen voor een nieuwe serie.” Pipo de Clown is de komende twee weken elke werkdag om 08.00 uur te zien op RTL 8. Daarnaast vindt het programma zijn weg naar de app van Telekids, Videoland en RTL XL.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands