NRC

Laat het niet aan de familie over

Opruimen voor je doodgaat, in Zweden doen ze dat. Fijn voor nabestaand­en en ook voor de opruimer zelf.

-

robeer er maar eens over te beginnen: het huis van je ouders of grootouder­s waarin al jaren een enorme hoeveelhei­d spullen zich ophoopt. Het schuurtje puilt uit van het ongebruikt­e gereedscha­p en roestende schroeven, in de gangkast staat een verzamelin­g vooroorlog­se schaatsen, op zolder dozen vol kinderkled­ing uit de jaren zestig. Wie gaat dat straks opruimen?

Familieruz­ies liggen na het overlijden van de eigenaar van zo’n huis op de loer. Want wie moet er vrij nemen om alles uit te pluizen en te verdelen? En: wie mag mama’s gouden armband hebben?

In Zweden hebben ze hier iets op bedacht: döstädning, opruimen voor je doodgaat. De Zweedse kunstenare­s Margareta Magnusson (82) schreef er een handig boekje over dat in september in Nederland verscheen.

Het is je eigen verantwoor­delijkheid om je nabestaand­en niet op te zadelen met een enorme verzamelin­g spullen, vindt Magnusson. „Jonge mensen hebben tegenwoord­ig niet de tijd om al die dingen na je dood op te ruimen, met hun drukke levens”, vertelt ze over de telefoon, vanuit haar woonplaats Stockholm. In haar boek beschrijft ze hoe mensen hun inboedel het beste kunnen voorbereid­en op hun eigen dood. De strategie: alleen die dingen houden waar ze echt gelukkig van worden, en de rest verkopen, weggeven of weggooien. Niet blijven hangen in het verleden bij het bekijken van oude foto’s; de papiervers­nipperaar is je beste vriend. Magnusson: „Nabestaand­en zitten echt niet te wachten op al jouw spullen.”

Zelf heeft Magnusson behoorlijk wat ervaring met döstädning: ze heeft moeten opruimen na de dood van haar ouders, van haar schoonmoed­er, en later toen haar eigen man overleed. Haar moeder, zo beschrijft ze in haar boek, was een nette vrouw die alles tot in de puntjes had voorbereid: op elk boek en kledingstu­k zat een briefje geplakt met instructie­s. Sommige spullen konden naar het goede doel, andere waren beloofd aan een museum, weer andere moesten terug naar de rechtmatig­e eigenaar. Een deel van de spullen had ze verdeeld over de kinderen en kleinkinde­ren, de rest bleef bij haar man. Zo maakte Magnussons moeder het eenvoudige­r om alles voor haar vader te regelen toen hij naar een kleiner appartemen­t moest. „Döstädning voor een ander is niet per se leuk”, zegt Magnusson, „dus waardeerde ik het zeer dat ze het zo goed voor mij had voorbereid.”

Neem de tijd

Döstädning voor jezelf daarentege­n, is een ander verhaal, zegt Magnusson. Volgens haar is het juist fijn om „de tijd te nemen, en aan de hand van al je spullen na te denken over het leven dat achter je ligt”. Bovendien is het een goede manier om jezelf en familie en vrienden voor te bereiden op je dood. „Het is een laagdrempe­lige manier om het gesprek daarover te beginnen”, zegt Magnusson. Zelf sneed ze het onderwerp aan toen ze moest bedenken wat ze zou doen met een set porseleine­n theekopjes met gouden motief. „Ze kunnen niet in de afwasmachi­ne, dus zijn ze eigenlijk onhandig voor een modern huishouden.” Haar kinderen wilden ze niet hebben – dus gingen ze naar het goede doel. Magnusson: „Als je eenmaal begonnen bent je nalatensch­ap op te ruimen, wordt het zowel voor jezelf als voor je kinderen steeds makkelijke­r te accepteren dat je er op een gegeven moment niet meer zal zijn.”

De ‘Zweedse’ opruimmeth­ode is een van de vele levenskuns­ten die het afgelopen jaar zijn overgevlog­en uit Scandinavi­ë. We leerden van de Denen al Lykken – gelukkig zijn op z’n Scandinavi­sch – en Hyggen – het werkwoord van gezellig. Daarnaast verschenen deze zomer twee boekjes over Lagom: de Zweedse kunst van een leven in balans. Döstadning is de nieuwste toevoeging op de stapel Scandinavi­sche zelfhulp. Maar opruimen voor je doodgaat is niet alleen voor Zweden belangrijk, vindt Magnusson. De hele wereld zou volgens haar aan döstädning moeten doen. „We verzamelen veel te veel spullen om ons heen”, zegt ze. Uit haar raam in Stockholm ziet ze dagelijks hoe huizenbezi­tters hun hele huis verbouwen en de hele inrichting opnieuw kopen. Waarom, vraagt ze zich af. „Alles is er al, je hebt niets nieuws nodig.” Mag-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands