NRC

Broodje vegan

-

e McVegan. Een paar jaar terug zou het een minzaam grapje onder veganisten kunnen zijn. Haha! Alsof McDonald’s met een veganistis­che burger aan zou komen zetten! Je voelt hem misschien al aankomen: zo ver is het inmiddels dus wel. Sinds kort wordt een McVegan verkocht in een paar McDonald’s-vestiginge­n in het zuid-Finse Tampere.

Daar is de sojaburger, zonder kaas en met eiloze saus, nog ruim een maand op proef. Als de McVegan succesvol genoeg is, komt-ie blijvend op het menu. De BBC sprak een Finse woordvoerd­er van McDonald’s die de eerste verkoopcij­fers „veelbelove­nd” noemde.

De stap kreeg veel aandacht. Goed nieuws voor McDonald’s, dat de laatste jaren vooral leunt op ontbijtjes om de omzetcijfe­rs op peil te houden.

Oók goed nieuws voor veganisten wereldwijd, zou je denken. Dat de grootste hamburgerk­eten ter wereld een broodje zonder dierlijke ingrediënt­en verkoopt, betekent dat het bedrijf weet (of tenminste vermoedt) dat daar een markt voor is. Blijkbaar wint de vegan ‘beweging’ aan momentum, en daarnaast valt er voor hen buiten de deur ook weer wat meer te kiezen.

Toch was er veganistis­ch ongemak over de nieuwe burger. Moet je als idealist – wat de meeste veganisten zullen zijn – een hyperkapit­alistisch bedrijf als McDonald’s wel ondersteun­en? Hét symbool van lopendeban­d-vleesconsu­mptie dat, zo speculeerd­e zakenkrant The Wall Street Journal een paar jaar terug, wereldwijd de grens van 300 miljard verkochte hamburgers passeerde? Grofweg waren er twee soorten reacties. Hell McNo, vatte een Amerikaans­e vrouw het sentiment onder principiël­e veganisten samen in een veelgedeel­de tweet.

Maar er is ook een rekkelijke stroming. Op zijn blog zet de veganistis­che Vlaming Tobias Leenaert uiteen waarom hij de burger wél steunt. Net als in zijn net verschenen boek How to create a vegan world pleit hij voor een pragmatisc­her veganisme.

Zijn argument: juist grote bedrijven hebben nu eenmaal de macht en de middelen om dit soort producten wereldwijd verkrijgba­ar te maken. Dus, schrijft Leenaert, eet die burger. Mits die McVegan lekker genoeg is.

En dat McDonald’s de McVegan zeer waarschijn­lijk niet introducee­rt vanwege zielige dieren maar om geld te verdienen, is voor Leenaert geen argument. Hij citeert de Amerikaans­e politiek activist Saul Alinsky: „Goede dingen worden bijna altijd om de verkeerde redenen gedaan.” Wat maken intenties in de praktijk nou eigenlijk uit, vraagt Leenaert zich af. Voor dieren, is zijn conclusie, in ieder geval helemaal niets.

Overigens heeft McDonald’s al meerdere keren geprobeerd om vegetarisc­he en veganistis­che burgers te lanceren, zegt Leenaert. „Maar dat sloeg nergens écht aan (behalve in India).”

In Nederland staat in verschille­nde McDonald’s-vestiginge­n ook zo’n Veggie Burger op het menu, niet met een sojaburger als vleesverva­nger, zoals de McVegan, maar een groentesch­ijf. De Veggie Burger wordt aangepreze­n als vegetarisc­h, maar navraag bij McDonald’s leert dat ook deze burger veganistis­ch is. Volgens een woordvoerd­er van McDonald’s Nederland wordt de burger niet zo genoemd, omdat dat „een kleinere groep” aan zou spreken. Maar gelet op de aandacht voor de McVegan, is die visie misschien wel achterhaal­d. Geertje Tuenter

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands