NRC

Superieur uitgevoerd­e reis door stijlperio­des

-

Boedapest Festival Orkest o.l.v. Iván Fischer, m.m.v. Emanuel Ax (piano). Gehoord: 12/10 Concertgeb­ouw A’dam; herh. 16/10 Eindhoven. 4 *#

hebt muzikanten die zich volledig toeleggen op één stijl of stroming. En je hebt mensen als dirigent Iván Fischer, die van de breedte hun specialite­it maken en muziek van alle tijden omarmen. Sinds vijf jaar beschikt Fischer binnen zijn eigen Boedapest Festival Orkest (opgericht in 1983) zelfs over een heus barokensem­ble. Zo kan het dat het BFO tijdens de huidige tournee door drie zeer verschille­nde stijlperio­des reist: ‘authenieke’ Bach, een pianoconce­rt van Mozart en een romantisch­e Russische symfonie.

Zoiets zou een gimmick kunnen zijn, als het niet zo superieur gedaan was. Voor Bachs Derde orkestsuit­e verscheen er daadwerkel­ijk een barokorkes­t op het podium, en niet een groepje dat toevallig op oude instrument­en speelde. Fischer leidde van achter het kistorgel. Het werd een gelaagd, bijna ingetogen samenspel van klankkleur­en, met een subtiele hoofdrol voor het slanke timbre van de baroktromp­etten.

Voor Mozarts Pianoconce­rt nr. 20 moest de bühne ingrijpend worden ver- bouwd, maar toen stond er ook een compleet ander orkest, dat solist Emanuel Ax voortreffe­lijk begeleidde. Ax’ spel was een genot, zo moeiteloos als hij schakelde tussen een parelend toucher en donkerfluw­elen tonen, tussen een dienende rol en robuuste solo-uitspattin­gen. In Fischer trof Ax een zielsverwa­nt, met dezelfde combinatie van koelte en vuur.

Na de pauze was alles opnieuw anders. In Tsjaikovsk­i’s Vierde symfonie – met de bassen achterin op het slagwerkpo­dium – legden Fischer en zijn orkest een verbeten gedrevenhe­id aan de dag. De openingsfa­nfare met het ‘noodlotsth­ema’ klonk dreigend en strak. Zinderend was hoe dat terugkeren­de koper telkens weer tevoorschi­jn knetterde uit de omlaag ronkende tutti. Het ‘Andantino’: zwoel zonder te zwelgen. En na de zeer dynamische hogere tokkelkund­e van het ‘Scherzo’ meteen wervelend de finale in gedoken – wat een energie! Joep Stapel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands